Proef gebruik Westhavendam

LEMMER – De gemeente De Fryske Marren geeft toestemming voor het bij wijze van proef gebruiken van de Westhavendam in Lemmer om Rijncruiseschepen te laten wachten tot ze verderop verbouwd kunnen worden.
De proef eindigt op 31 maart 2020 en in april zal bekeken worden of het een geslaagde proef was.

Het bedrijf dat deze plek wil gebruiken is gevestigd in Lemmer en houdt zich onder andere bezig met de interne verbouwing van Rijncruiseschepen. In de wintermaanden wordt al vele jaren gebruik gemaakt van de Vuurtorenweg. Aangezien de werkzaamheden toenemen heeft de eigenaar van de firma gevraagd om mee te denken over uitbreiding van het aantal ligplaatsen. In eerste instantie werd gedacht aan de afbouwsteiger op de locatie VEKA. Deze afbouwsteiger is echter verhuurd aan VEKA. Alleen bij de Westhavendam zouden schepen van deze lengte kunnen liggen, er liggen ook al jaren schepen. De bedoeling is dat de schepen die hier tijdelijk komen te liggen “in de wacht staan” om vervolgens richting de Vuurtorenweg te varen om de benodigde reparaties uit te voeren.

Omdat het een proef is, wil de gemeente kijken hoe de verhuur in de praktijk uitvalt. ´Met deze proef kunnen we ervaren wat de invloed is op het openbare karakter en te toetsen wat er ontstaat als er economische bedrijvigheid is op de Westhavendam.´ Er zijn wel voorwaarden aan het gebruik van de Westhavendam gesteld. Overigens loopt de proef al en is hij op 31 maart 2020 afgelopen. De eigenaar van het bedrijf kan alleen in overleg met de havenmeester gebruik maken van de Westhavendam.
Mochten er klachten zijn tijdens deze periode dan worden deze in de evaluatie met elkaar besproken.
Mochten er ook andere ondernemers aanspraak willen maken op de locatie, dan zal de gemeente dit ook meenemen in de beoordeling achteraf.
Aan de proef kunnen geen rechten ontleend worden voor de toekomst. Of de eigenaar van het bedrijf daarna ook nog gebruik kan maken van de Westhavendam is dus onduidelijk. De boten moeten trouwens in ieder geval 25 meter van het Eintsje van de Dam liggen.
Die ruimte moet worden vrijgehouden.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!