Politie – Zondag rustdag…?

LEMMER – Om de volgers van de Facebookpagina ‘Politie de Fryske Marren’ eens een inkijkje te geven in de werkzaamheden van de politie heeft een dienstdoende politieagent tijdens zijn late dienst de meldingen bijgehouden van afgelopen zondag.

Zondag 2 december
Mijn dienst begon om 14.00 uur, maar omdat je de collega’s lekker op tijd wilt aflossen ben je op tijd. Zo stond ik om 13.40 uur, mij om te kleden aan het bureau in Lemmer.

Onderweg naar het bureau had mijn privéauto mij middels het navigatiesysteem al geattendeerd op een gesignaleerde spookrijder op de rijksweg A6 tussen Joure en Emmeloord. Ik had dus al een inschatting gemaakt waar de vroege dienst mee bezig was..

Afijn, bij het aanzetten van de portofoon in de kleedkamer hoor ik inderdaad dat de collega’s inmiddels tussen Joure en Heerenveen rijden en tijdens hun rit niets aangetroffen hebben. Ik hoor dat ze nog even gaan kijken bij de nieuwe aansluitingen bij Joure om alles uit te sluiten.

Ik kleed mij ondertussen rustig verder aan. Vervolgens volgt een alarmsignaal over de portofoon. De meldkamer geeft met dit signaal aan dat er een melding volgt met de hoogste prioriteit. Door de portofoon is vervolgens te horen dat de vroege dienst van bureau Joure/Lemmer aangeroepen wordt. ‘15.04 NN15.04, voor u een prioriteit 1 melding in Lemmer. Betreft een reanimatie.’

De adrenaline stijgt. Gezien alles wat ik zojuist heb gehoord weet ik dat zij rondom Joure rijden en dat ik waarschijnlijk de dichtstbijzijnde collega ben. Zonder te aarzelen roep ik door de porto dat ik nagenoeg inzetgereed ben en op het bureau in Lemmer ben. De meldkamer geeft mij vervolgens toestemming om met optische- en geluidssignalen ter plaatse te gaan. Ik ben sowieso wat vergeten vanaf het bureau, maar dat is bijzaak. Nu telt elke seconde.

Ter plaatse zijn al enkele burgerhulpverleners aanwezig en ook de eerste ambulance is ter plaatse. Eenmaal binnen krijg ik de opdracht van de ambulanceverpleegkundige om de hartmassage over te nemen. Uiteraard doe ik dit en samen met een burgerhulpverlener nemen wij per toerbeurt de hartmassage voor onze rekening.

Al met al gaat de patiënt met output en eigen ademhaling de ambulance in en wordt vervoerd naar het ziekenhuis. Voor mij zit het er dan op. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden, we hebben (op dit moment) een leven gered met z’n allen!

Nu eerst maar even naar het bureau. Na een heftig incident even bijkomen met een bakje koffie. Ook de eerder vergeten spullen moet ik nog even pakken en dan zijn we weer gereed om ingezet te worden. Ook wordt mij duidelijk dat er nog twee collega’s voor de late dienst op het bureau in Joure zijn.

De volgende melding betreft een aantal inbraken in Terherne. Bij twee woningen is er ingebroken. Collega’s van Joure nemen deze melding voor hun rekening.

Ik krijg van de meldkamer het verzoek om in Lemmer te gaan kijken bij de Vuurtorenweg. Daar zou een groepje jeugd vuurwerk aan het afsteken zijn en daarbij de boel aan het vernielen zijn. Ter plaatse geen vernielingen waargenomen en ook geen jeugdigen. Dan houdt het op. Voor de zekerheid ook nog even de omgeving meegenomen in de surveillance, want deze knapen kennen vast alle paadjes en doorgangen van Lemmer. Evengoed niets gezien.

Om even bij te spreken met de collega’s van Joure besluit ik om via de A6 richting Joure te gaan. Ter hoogte van Sint Nicolaasga hoor ik de meldkamer mijn roepnummer roepen. Ik reageer dat ik ze hoor en vervolgens komt de informatie dat er een gestolen voertuig is gesignaleerd op de A6. Deze rijdt echter tussen Oosterzee en Emmeloord maar aan mij wordt het verzoek gedaan om er een onderzoek naar in te stellen. Ik weet de auto te keren bij Sint Nicolaasga en ga de A6 op richting Emmeloord. Er moet een beetje gas bij, want de auto heeft een voorsprong. Tussen Lemmer en Emmeloord hou ik het voor gezien, de voorsprong was te groot. Omliggende eenheden zijn in kennis gesteld door de meldkamer en gaan naar het voertuig uitkijken.

Dus toch maar weer richting Joure. Telefonisch hadden we al afgesproken om rond 17.30 uur even wat te eten. Vanaf huis had ik geen eten meegenomen, dus ik moest nog even langs de supermarkt. Ik besluit daar om voor een Chinese magnetronmaaltijd te gaan. Het is snel klaar en het vult de maag.

Even na half 6 hebben we ons eten verwarmd voor ons staan. Na twee happen gaat het alarmsignaal weer over de porto. Ik hoop even kort dat het niet voor mij is, ik ben nu even aan het eten. Maar ja hoor, een ongeval op de A6 ter hoogte van parkeerplaats De Lanen. We schuiven ons bordje aan de kant en lopen met versnelde pas naar de dienstvoertuigen. In de melding hoorde ik al dat de aanrijding op de A6 rechts was. Dit betekend voor mij dat ik bij Oosterzee moet gaan keren om op de juiste rijbaan te komen.
Bij het ongeval blijkt dat er een auto van de weg is geraakt en daarbij heeft deze twee bomen geraakt. Van de auto zijn alle airbags uit en zit de auto helemaal in de kreukels. Wonder boven wonder heeft de bestuurder geen verwondingen. Deze mag, gezien de schade, echt van geluk spreken. Bij ons geldt de regel: Botsen is blazen. Zodoende wordt de bestuurder onderworpen aan een ademtest. Deze bestuurder was nuchter. De bestuurder wordt door de collega’s afgezet bij de McDonalds in Joure en ik blijf wachten op de berger. Na 25 minuten komt ook Rijkswaterstaat ter plaatse en deze neemt het wachten van mij over. Ik ga weer proberen om mijn eten op te eten..

Aangekomen op het bureau loop ik de trap op naar de kantine. Op het moment dat ik met een been in de kantine sta en zicht heb op mijn inmiddels afgekoelde bordje eten hoor ik het alarmsignaal weer over de porto gaan. Nee hè, het zal toch niet. Maar ja, weer worden wij geroepen voor een prioriteit 1 melding. In Joure is een huiselijk geweld situatie gaande waarbij de geestelijke gezondheid van een van de betrokkene voor een gevaarlijke situatie zorgt.
Ter plaatse besluiten wij om de veroorzaker mee te nemen naar het politiebureau om deze te laten beoordelen door medisch specialisten van het GGZ. Vanaf het bureau wordt contact gelegd met de crisisdienst. Zul je net zien, deze zijn op dit moment ook elders bezig met een acute situatie. We moeten dus even wachten totdat zij op het bureau zijn.

Aangezien de patiënt op het bureau is en ik toch moet wachten op de hulpverlening is dit mijn kans om mijn eten op te eten. Rond 20.00 uur warm ik mijn eten voor de tweede keer op en probeer het maar te laten smaken.
Omdat er een persoon ingesloten is in het bureau moet er altijd iemand aanwezig zijn welke de verzorging (toiletbezoek, koffie etc.) voor zijn rekening neemt. Ik mag dus aan het bureau blijven totdat de hulpverleners er zijn.
In de tussentijd kan ik mooi de eerdere meldingen afmuteren in ons systeem, daar is nu wel even tijd voor.

Tijdens het wachten hoor ik dat de collega’s van Joure continue aangeroepen worden door de meldkamer. Ze worden naar diverse meldigen gestuurd;
– een inbraak woning in Sint Nicolaasga
– een verdacht voertuig in Sint Nicolaasga
– een verdacht voertuig bij parkeerplaats de Ulesprong
– een huiselijke twist in Lemmer
– vuurwerkoverlast in Joure
– een stilstaand voertuig op de A6

Ondertussen ben ik nog aan het bureau bezig met de hulpverleners en komt om 22.45 uur de beslissing dat er een IBS (verplichte opname) wordt opgelegd aan de patiënt. Omdat mijn dienst er echt bijna op zit verzoek ik aan de nachtdienst om de laatste zorg even voor hun rekening te nemen. Uiteraard willen zij dit doen. Ik vertrek vervolgens richting Lemmer om mij om te kleden. Het was een drukke dienst waarin we als team lekker hebben gewerkt. Deze dienst bevatte ook bijna alle facetten van het politiewerk. Je gaat van levensreddend handelen naar een overlastmelding, doet onderzoek n.a.v. een inbraak en bemiddeld in huiselijke twisten. Om 23.30 uur plof ik thuis op de bank, moe maar voldaan. Deze zondag was geen rustdag.
(Bron: Politie De Fryske Marren)

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!