LEMMER – Dinsdag 13 februari was er een informatieavond over de biologische buurtmoestuin Piterstún die in de Pietersbuurt komt.
Daar werd bekend dat de gemeente daarvoor een bijdrage geeft van 4.750 euro uit het kernenbudget en het Rabobank Coöperatiefonds ook 2.500 euro doneert.
Het enige probleem met het gebied op dit moment is het feit dat de grond vol met water loopt. Er wordt gezocht naar een goede en niet zo dure oplossing om dit probleem te verhelpen. Drainage door middel van pijpen is te duur, maar er wordt gezocht naar andere mogelijkheden, want de tuin gaat dit jaar in ieder geval los.
Vrijwilligers hebben al een cursus gevolgd over hoe de biologische dorpstuin het best kan worden opgezet en onderhouden. Dat gebeurt met heel veel partijen als het aan de organisatoren ligt. Van kinderen op scholen tot mensen die gebruik maken van de voedselbank, tot mensen die bij Miks een project volgen tot statushouders.
Ouderen hoeven niet persé iets te doen, zij kunnen ook gewoon komen koffiedrinken en elkaar er ontmoeten.
Tevens is er overleg met Mar en Klif, de beheerder van de Vlindertuin, over een eventuele samenwerking op het gebied van educatieve activiteiten op de Piterstún.
Het terrein dat al 20 jaar braak ligt, moet vooral verbinden. Daarnaast wordt er op de dorpstuin voor Lemmer natuurlijk van alles verbouwd. ‘Fruitbomen, groentebedden, aardbeientorens, kruiden en bloemen voor de bijen.’
–
De naam Piterstún is overigens ontleend aan Pieter Martens de Vries, die leefde van 1832 tot 1913 en stond bekend als Piterbaes. Hij was aannemer en timmerman en stichtte de Pietersbuurt. Er wordt wel gezegd dat hij de eerste sociale woningbouw realiseerde in Lemmer. De sociale cohesie was toen aanwezig en moet nu ook weer ontstaan door de dorpstuin.
Mensen kunnen ook vriend worden van de tuin. Dat kan vanaf een bedrag van 10 euro per jaar tot 50 euro per jaar (maar dat bedrag mag ook met meer mensen gedoneerd worden).