Petitie voor behoud natuurplas Eesterga

Zulke panelen, maar dan op het water is het plan voor de vijver van Eesterga. Veel mensen zijn fel tegen omdat daarmee weer een stuk natuur verdwijnt.

EESTERGA – Al bijna 5000 keer is een petitie ondertekend ter behoud van de Natuurplas in Eesterga. Volgens de initiatiefnemers willen twee ondernemingen daar de 12 hectare grote natuurplas in het buurtschap Eesterga (bijna) helemaal volbouwen met zonnepanelen. Hierdoor zal het enige stukje niet-agrarische natuur in Eesterga en een van de beste karperplassen in Nederland verdwijnen. Omwonenden, fietsers, wandelaars, hardlopers, natuurliefhebbers, karpervissers en sympathisanten willen met de petitie aangeven dat ze daar niet van gediend zijn.

Ze willen tegenhouden dat de bedrijven Solarfields en Simavis de natuurplas in Eesterga veranderen in ‘het grootste drijvende zonnepark van Europa’. Volgens hen gaat dit plan in tegen de uitdrukkelijke wens van de mienskip. Ook betichten ze de bedrijven er van dat ze met een juridische truc het bestemmingsplan willen wijzigen. Met de petitie willen de ondertekenaars bewerkstelligen dat B&W de principe-aanvraag en de omgevingsvergunning afwijst. Dit zou namelijk in strijd zijn met het bestemmingsplan en het beleidskader Sinnefjilden De Fryske Marren 2018. De petitie kan nog steeds ondertekend worden.

Niet genoeg opbrengst

De uitbaters van de vijver laten op hun website weten dat ze andere plannen hebben met de vijver omdat die niet genoeg meer zou opbrengen in de toekomst. “Toen wij 10 jaar geleden onze eerste vissen lieten zwemmen waren wij een van de eersten in Nederland die een karper betaalwater naar Frans model gingen beheren. Maar de concurrentie groeit en de snelweg langs onze plas wordt helaas met de dag drukker. Hierdoor zien wij jaarlijks onze omzet iets teruglopen. Tot nu toe is dat nog geen groot probleem, maar wij vrezen ook dat verschillende ontwikkelingen op het gebied van de sportvisserij in het buitenland in de toekomst ook in Nederland worden doorgevoerd. Zo is bijvoorbeeld in Duitsland “catch en release” allang niet meer toegestaan.” De mogelijkheden voor een zonnepark zouden volgens hun site nog worden onderzocht.