Pas op voor babbeltruc door mensen die zeggen dat ze politie zijn

Helaas zitten de daders van de babbeltruc niet vast. De politie waarschuwt om op te passen voor mensen die zich telefonisch voordoen als agenten. Foto Pixabay

LEMMER – Op Facebook liet iemand weten dat zijn schoonouders op 9 mei in de Luitje Mulderstraat in Lemmer het slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Ze werden gebeld door iemand die zich voordeed als politieagent. Zijn collega stond daarbij “toevallig” buiten om de sloten te controleren. De beide heren spraken goed Nederlands. Achteraf bleek dat het dus ging om een babbeltruc en dat alle sieraden en erfstukken zijn meegenomen door de zogenaamde agenten.

Reactie politie: herkennen de babbeltruc

De politie laat in een reactie weten deze babbeltruc te herkennen en daarvan enkele meldingen hebben ontvangen. Ook buiten Lemmer wordt deze of een vergelijkbare truc wel eens gebruikt. Voor zover bij de politie bekend wordt er door die personen aan de deur geen politiekleding gedragen. Maar doen ze zich telefonisch dus wel voor als politie.

Vraag om legitimatie

“Als politie waarschuwen wij regelmatig voor dergelijke trucs. De politie kan soms aan de deur komen, bijvoorbeeld voor een buurtonderzoek. Maar de politie zal en kan zich dan altijd legitimeren. “We stimuleren  vooral om hierom te vragen als men twijfelt aan de situatie. Als de persoon zich niet kan legitimeren met een politiedocument, roepen we mensen op de deur dicht te doen en 112 te bellen. Ook achteraf kan er nog melding worden gedaan, bijvoorbeeld via 0900-8844.”

Camerabeelden

Als iemand camerabeelden heeft van de heren die de babbeltruc hebben uitgevoerd dan kunnen die natuurlijk altijd worden gemeld/gestuurd bij of naar de politie. Het voorval in de Luitje Mulderstraat vond 9 mei plaats rond 10.00 uur in de ochtend.