Open Monumentendag

LEMMER – Het was zaterdag niet alleen UITfestival in de hele gemeente De Fryske Marren, maar het was ook Open Monumentendag. In gemeente De Fryske Marren openen die dag een twintigtal monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek, De focus was dit jaar gericht op ‘Levend Erfgoed’. Met dit thema wilde de organisatie een breed publiek kennis laten maken met ons immaterieel erfgoed. In Lemmer waren de Lemster toren en kerk en de Lemster sluis te bezichtigen. Maar er was natuurlijk nog veel meer te zien als het om gebouwen gaat. Ook de Open Monumentendag had te lijden van het warme weer. Peter van den Brandt trotseerde de hoge temperaturen en legde desondanks een aantal zaken vast op de gevoelige plaat. En die zijn dan ook altijd nog te bekijken, of het nu warm of koud is.

Wat is immaterieel cultureel erfgoed?

Het thema Levend Erfgoed oftewel het Immaterieel Cultureel Erfgoed staat voor de culturele gebruiken, tradities, verhalen en ambachtelijke vaardigheden die mensen van vader op zoon en van moeder op dochter hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer hebben doorgegeven. Levend erfgoed is, zonder dat we ons dat realiseren, vaak ook verbonden met monumenten. Tijdens de Open Monumentendag wordt deze vorm van erfgoed in en rondom de opengestelde monumenten extra zichtbaar gemaakt. Achter de gevels vertellen Monumenten ook een eigen verhaal. Voormalige eigenaren hebben zo in de loop der eeuwen hun eigen stempel gedrukt en leven voort in de verhalen van hun nageslacht.

Monumenten in ons landschap

In 2023 staan in gemeente De Fryske Marren de monumenten in ons landschap centraal. Wie Lemmer passeert en op weg gaat naar Balk ziet aan de horizon diverse kerktorens staan, dit beeld is bepalend voor het vlakke landschap van onze gemeente. Zo ook de toren van Nijemirdum, Jan Geert Vogelzang laat hier in zijn lezing de grafstenen spreken. In streken waar weinig werkgelegenheid was, trokken de mensen weg en waren de overblijvers niet in staat de kerk voor afbraak te behoeden. Er restte dan slechts nog een klokkenstoel zoals in Rotstergaast of de klokkenstoel van Ruigahuizen. Wie de klokkenstoel van Ruigahuizen bezoekt, gelegen in een oase van rust, kan af en toe nog het gefluister horen van Welmoed en haar Agge, de zoon van het Wite Wiif fan it Rûchhuster Bosk.