LEMMER – Ondernemers gevestigd op bedrijventerrein Lemsterpark keken onlangs vreemd op toen er opeens een heel gebied naast de Welkoop werd “bewerkt” en er blijkbaar iets werd gemaakt. Op herhaalde vragen van ondernemers aan de gemeente De Fryske Marren kwam volgens hen het antwoord dat ze niet wisten wat er op dat stuk grond ging gebeuren. Onlangs werd wel bekend wat er aan de hand was: er ontstond een heuse busremise die er inmiddels staat en in bedrijf is terwijl er nog wordt gewerkt aan het terrein. Met naast bussen, een soort tijdelijk kantoor, een dixie voor toiletbezoek, parkeerplekken voor personeel, maar ook opslag van diesel.
Qbuzz remise voor 10 jaar
Op de vraag van Lemsternijs hoe deze remise daar is gekomen en waarom de omwonenden daar niets van wisten, antwoordt de afdeling voorlichting:” Rond maart van dit jaar is Qbuzz met de gemeente in contact getreden voor overleg over een te realiseren busremise in Lemmer. Qbuzz heeft deze remise nodig om haar dienstregeling in het zuidwesten van Fryslân uit te kunnen voeren. In de zoektocht naar een geschikte locatie heeft de Posthuma groep het betreffende stuk grond te huur aangeboden aan Qbuzz. Wij hebben vervolgens op 11 oktober een verzoek om een tijdelijke omgevingsvergunning ontvangen voor de bouw van een busremise op de betreffende plek. De aanvraag is gedaan voor een periode van 10 jaar.”
De aanvraag
Volgens de gemeente is de aanvraag getoetst aan de regels van het bestemmingsplan. Waarbij geconstateerd is dat het gebruik als busremise en de aangevraagde bouwwerken op deze locatie bij recht zijn toegestaan. “Busremises zijn namelijk opgenomen in de bedrijvenlijst die bij het bestemmingsplan hoort en de bouwwerken voldoen aan de bouwregels die het bestemmingsplan op deze locatie stelt. Wanneer een aanvraag voor een tijdelijke bouwvergunning voldoet aan de regels van het bestemmingsplan, dan is de gemeente verplicht om de vergunning te verlenen. En mogen er maar beperkt eisen gesteld worden. Dit wordt ook wel een gebonden beschikking genoemd en is hier het geval.”
Qbuzz heeft niet overlegd
De gemeente vervolgt:” Omdat de aanvraag een gebonden beschikking betrof, konden (en moesten) wij de omgevingsvergunning vrij snel verlenen. De snelheid was ook wel geboden, aangezien Qbuzz de remise nodig heeft om de dienstregeling vanaf 15 december uit te voeren. Onder de Omgevingswet worden initiatiefnemers, in dit geval Qbuzz, aangespoord om participatie te voeren voordat de aanvraag wordt ingediend. Het is enkel in een paar gevallen verplicht om participatie te voeren. Deze gevallen zijn door de gemeenteraad aangewezen en kan alleen op buitenplanse omgevingsplanactiviteiten toegepast worden. Kortom, de gemeente kan participatie alleen verplicht stellen voor aanvragen die niet aan het bestemmingsplan voldoen. En waarvoor de gemeenteraad gevallen heeft aangewezen. Ook dit is hier niet het geval. Qbuzz heeft ervoor gekozen om geen participatie toe te passen voorafgaand aan de vergunningaanvraag. Omdat participatie in dit geval niet verplicht is, heeft de gemeente dit te accepteren. Participatie bij ruimtelijke initiatieven wordt overigens geregeld door de Omgevingswet, voegt de afdeling er nog aan toe.