Op 29 januari om 17:00 uur sluiten de deuren van de Spar

LEMMER – Op 29 januari 2022 om 17.00 uur sluiten de deuren van de Spar voorgoed. Een vreemd en emotioneel moment aldus Marten Wesselius waarbij ook ongetwijfeld de nodige traantjes zullen worden gelaten. Maar met een nieuwe AH om de hoek was voortzetting niet mogelijk, zo wist hij ook. En dat besef was er ook al jaren, want de plannen voor een nieuwe Albert Heijn gaan heel ver terug. De trots overheerst als het gaat om het personeel dat zoveel jaren zoveel service en kwaliteit heeft geboden. Maar Marten is vooral ook de klanten dankbaar die hem altijd trouw zijn gebleven. Dat zij nu hun dagelijkse of wekelijkse loopje naar de gemoedelijke supermarkt niet meer kunnen maken, blijft hij een heel raar idee vinden.

Doordraaien tot moment van sluiting

Overigens draait de winkel zoveel mogelijk gewoon door tot het moment van sluiting. Versproducten in alle mogelijke vormen zullen nog gewoon verkrijgbaar zijn, maar andere producten worden nu opgemaakt uit de voorraad. “En dat druist natuurlijk enorm tegen mijn en ons gevoel in. We hebben er altijd alles aan gedaan om de klant te bedienen en nu wordt dat in die laatste 2,5 week toch een beetje anders.”

Postkantoor

Het postkantoor in de Spar draait nog tot en met 27 januari en sluit ook dan haar deuren. Die diensten verhuizen naar de Jumbo Supermarkt en vanaf 28 januari zullen zowel de postbussen als het postkantoor daar te vinden zijn.

Einde aan een tijdperk

Marten was 16 toen hij als parttimer begon bij Super de Jong en is nu 47. Hij werd als het ware volwassen in de winkel en werd in 2001 bedrijfsleider bij familie de Vries. In 2014 nam hij de SPAR in Lemmer officieel over. “Maar ik wist ook dat er een einde aan dit tijdperk zou komen. De plannen voor een AH bestonden tenslotte al tientallen jaren.” Ondanks die wetenschap heeft de Spar wel altijd een bijzondere positie gehad binnen Lemmer, zo vertelt hij. Omdat het een winkel was waar het persoonlijke contact volledig voorop stond, naast de service en het assortiment natuurlijk.

Soort familie

Klanten vragen hem vaak waar zijn personeel nu naartoe gaat, of de 25 personeelsleden ook naar de nieuwe supermarkt overgaan. Wesselius heeft daar helaas geen zeggenschap over, dus afspraken over het personeel zijn er niet. Dat hij de mensen niet iets anders kon bieden, knaagt wel wat ondanks het feit dat alles fatsoenlijk is afgehandeld. “Want we waren eigenlijk een soort familie. Binnen zo’n kleine groep weet je alles van elkaar, werk je ook op alle fronten met elkaar samen. In voor- en tegenspoed zeg maar. Het is dan ook best een emotionele maand dat ook dat zo stopt.”

Zelf is hij momenteel bezig met onderhandelingen over de koop van een andere supermarkt. Meer kan hij daar nu niet over kwijt, maar als daar nieuws over is, dan zal hij dat zeker laten weten. “Duidelijk is wel dat het tijdperk SPAR Lemmer voorbij is. We gaan met opgeheven hoofd weg en willen al onze geweldige klanten dan ook bedanken voor de mooie tijd.”

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!