Op 10 en 11 augustus SKS Skûtsjesilen op ‘ e Lemmer

LEMMER – Schippers en bemanningen maken zich op voor het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen 2022. De start van het kampioenschap is op 30 juli traditiegetrouw op de Pikmar bij Grou. op 10 en 11 augustus zullen de wedstrijden voor Leeuwarden en Lemmer worden gezeilde in de baai van Lemmer. Op 12 augustus is de slotwedstrijd op de Snitser Mar en is bekend welke schipper zich kampioen 2022 mag noemen. De felbegeerde hoofdprijs, het Sulveren Skûtsje, is sinds 2019 in bezit van schipper Douwe Azn Visser van Grou.

Trainen

De veertien schippers en bemanningen zijn al geruime tijd volop aan het trainen. Zodra de vorst is verdwenen, gaan ze de Friese meren op om zich voor te bereiden op het kampioenschap. Ze zien er dit jaar extra naar uit om het tegen elkaar op te nemen. Er zijn in het voorseizoen diverse door de SKS georganiseerde wedstrijden gehouden. De laatste van die reeks was de (twee jaar uitgestelde) Jubileumwedstrijd op zaterdag 2 juli op de Langwarder Wielen bij Langweer. De winnaar van de Jubileumbokaal werd schipper Rinus de Jong van Joure.

Formule 2020

Het kampioenschap kon twee jaar achtereen niet worden gezeild vanwege de coronamaatregelen. In de tussentijd hebben de schippers en eigenaren niet stilgezeten. Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om onder meer groot onderhoud aan de skûtsjes te plegen en er zijn aanpassingen gedaan. De skûtsjes zeilen dit jaar voor het eerst onder de Formule 2020 die twee jaar geleden is aangenomen.

Vuurdoop

Voor schippers Harmen Brouwer (Langweer) en Klaas van der Meulen (Woudsend) is deelname aan het kampioenschap hun vuurdoop. De andere schippers die dit jaar aan de competitie meedoen zijn: Douwe Azn Visser (Grou), Albert Jzn Visser (Lemmer), Gerhard Pietersma (Earnewâld), Auke de Groot (Stavoren), Jeroen Pietersma (Drachten), Klaas Westerdijk (d’ Halve Maen), Sytze Brouwer (Heerenveen), Willem Zwaga (Leeuwarden), Rinus de Jong (Joure), Pieter Ezn Meeter (Akkrum), Johannes Hzn Meeter (Huizum) en Jappie Dzn Visser (Sneek).

Oranje wimpel

Dit jaar wordt een oude traditie in ere hersteld: de oranje wimpel. De leider in het klassement mag deze aan de opsteker voeren. Zo is van veraf te zien wie de lijst aanvoert.

Media

Alle elf wedstrijden zijn live te volgen op radio, televisie en online bij mediapartners. Omrop Fryslân doet dagelijks live-verslag vanaf het water en zendt het skûtsjesilen uit op radio (92.2 FM), televisie en via een livestream. Omroep MAX volgt eveneens veertien dagen lang het skûtsjesilen en brengt dagelijks op NPO 1 om 17.30 uur het Skûtsje Journaal. In dit 25 minuten durende programma wordt onder meer verslag gedaan van de wedstrijd. Ook zijn er reportages uit de vloot en uit de plaatsen waar wordt gezeild. De wedstrijd is ook van start tot finish online te volgen via Track & Trace. Hiervoor kunnen kijkers zich abonneren op het YouTube-kanaal. Het mediateam van de SKS maakt filmpjes, foto’s en verslagen die worden gepubliceerd op Facebook, Twitter en Instagram en in de Skûtsje App.

Wedstrijdschema

 • Zaterdag 30 juli Grou
 • Maandag 1 augustus De Veenhoop
 • Dinsdag 2 augustus Earnewâld
 • Woensdag 3 augustus Terherne
 • Donderdag 4 augustus Langweer
 • Vrijdag 5 augustus Elahuizen
 • Zaterdag 6 augustus Stavoren
 • Maandag 8 augustus Woudsend
 • Woensdag 10 augustus Lemmer
 • Donderdag 11 augustus Lemmer
 • Vrijdag 12 augustus Sneek
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!