Onvergetelijke voorstelling bij Nuweland

OOSTERZEE-BUREN – Op dinsdagavond 4 december schitterden Stef Bos en Piter Wilkens samen op het podium bij Galerie Nuweland met de voorstelling “Kop in die sand”.
Zo heette de onvergetelijke voorstelling bij de prachtige galerie Nuweland van Stef Bos en de Friese Piter Wilkens. Een ontmoeting van talen, van zienswijzen, van verhalen rond een prachtig beeld van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke, de echtgenote van Stef Bos. Varenka wil met haar beeld laten zien wat er gebeurt als wij onze kop in het zand steken voor de harde en soms onprettige werkelijkheid, die zoals Stef het uitdrukte in Zuid-Afrika in je gezicht knalt.

Het beeld was op reis door Friesland om thuis te komen bij Nuweland voor deze unieke eenmalige voorstelling waarin Stef Bos en Piter Wilkens in het Fries, Nederlands en Afrikaans zongen over wat je wilt zien en niet wilt zien:
Van de wereld
De liefde
De werkelijkheid
De verbeelding
Goed en kwaad
Geschiedenis en toekomst
Jezelf
En de ander…

Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt bij hetzelfde Nuweland een expositie van Varenka geopend, Moerteiken. De beelden die Varenka maakt symboliseren de kracht van vrouwen. Hun rechten worden ook in Zuid-Afrika vaak met voeten getreden, met haar beelden geeft ze hen een stem.
‘Om ‘n taal dood te maak is om die vrou te vernietig. Dis nie omsons dat ons praat van ‘moedertaal’ en van ‘moedertong’ nie. Om een taal monddood te maken is om bestaansrecht van een vrouw te ontkennen. Het is niet voor niets dat wij spreken van ‘moedertaal’. – Breyten Breytenbach
Vanaf 8 maart 2019 te zien bij Nuweland in het Friese Oosterzee-Buren, evenals nog heel veel Zuid-Afrikaans design.

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!