Ontspullen: durf jij het aan?

LEMMER – Er wordt steeds vaker een lans gebroken voor ontspullen. Hoe ver je daarin gaat, is aan jezelf, maar dat we met veel minder spullen toekunnen weten we eigenlijk wel. Voordeel: dan heb je zo’n groot huis ook niet nodig. 

Krapte op de woningmarkt, dure huizen en vooral starters zien nauwelijks mogelijkheden om aan een koopwoning te komen. Zelfs de kleinste woning in de Randstad is voor veel mensen onbetaalbaar. Maar om nou in een camper te gaan wonen? Daphne Gakes deed het.  Eerst was het nog leuk ‘voor erbij’, maar nadat haar verkering uitging bleef ze in de camper wonen en dat is nu haar ‘huis’ geworden, op wielen. Niet alleen voelt zo’n mobiel huis heel vrij, ook het feit dat ze nauwelijks nog spullen heeft, voelt als een bevrijding. En dat terwijl Daphne eerder iemand was die nauwelijks iets kon weg doen. Alle pumps (die ze dus nooit droeg), al haar tassen waaronder die leuke Spiral en alle jurkjes mochten echt niet weg. En toch is het haar nu gelukt om met een minimum aan spullen door het leven te gaan.

Minder ballast en meer vrijetijd

Ontspullen is hot en waarom ook niet? Dennis Storm is degene die er al een aantal jaren een lans voor breekt. Niet omdat je met minder spullen per se gelukkiger bent, maar omdat je veel bewuster leeft, minder ballast ervaart en meer tijd vrij maakt voor andere zaken dan louter geld verdienen om je hypotheek te kunnen betalen en twee auto’s te onderhouden.  “Ik heb overduidelijk minder geld dan toen ik nog presenteerde,” vertelt hij aan Linda.nl. Maar juist door minimalistisch te leven weet Dennis rond te komen. Hij doet zijn boodschappen op de markt en stelt zichzelf altijd de vraag of hij iets écht wil hebben en of het hem écht blij maakt. Zo niet, dan wordt het niet aangeschaft. En iedereen weet: uiteindelijk heb je maar weinig nodig.

Boek ‘Weg ermee’ 

Na zijn televisie-loopbaan schreef hij het boek ‘Weg ermee’ waarin hij vertelt over het hoe en waarom van bewuster leven, bewuster keuzes maken en niet alles maar kopen. “Ik probeer vooral te beschrijven wat er zo mooi is aan het minimalisme en wat voor winst je eruit kan halen in het echte leven.”  Vijftig paar schoenen heb je niet nodig, en die tiende tas ook niet. Een heuptasje van een goede kwaliteit is een stuk duurzamer, gaat lang mee en als het is wat je leuk vindt en er blij van wordt, is het oké.

Wat je écht blij maakt

Gakes woont nog altijd in haar camper en zegt ook met veel minder toe te kunnen. Een grote rugzak kan ze zelfs niet kwijt en mogelijk sjouwt ze haar spulletjes mee in een kinderrugzak. Motto: kies voor dingen die je écht blij maken. De rest doet er niet toe en heb je dus eigenlijk niet nodig.

 

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!