Olivia’s container is weg: alles gaat naar mensen die het slecht hebben

De container zit propvol, het wachten is op de truck. En dat blijkt achteraf nog een dingetje...Maar boer Jan regelt het allemaal.

LEMMER/FOLLEGA – Dinsdagmiddag rond 2 uur bij de boerderij van Jan van der Velde en Grietsje Dijkstra in Follega. Cobi Jellesma en haar man Jelle staan naast een enorme container die tot de nok toe is gevuld met allerlei spullen voor Uganda. Initiatiefneemster Oliva haalt nog iets op om de container te beveiligen. Want ze heeft er een jaar lang krom voor gelegen, heeft elke cent opzij gelegd die ze kon missen en die ze verdiende met haar werk. Ze wil niets aan het toeval overlaten. De aankoop van de container en het transport ervan waren haar doel.

Steun en crowdfunding

Heel veel mensen hebben haar gesteund door van alles en nog wat te doneren en er was een crowdfundingsactie die 500 euro opleverde. Een nu is dan het moment van de waarheid: de container wordt opgehaald. Hij mocht staan op de boerderij van Jan en Grietsje, iets waar Oliva enorm dankbaar voor is.

Propvol

In de container echt van alles en nog wat. Kleding, beddengoed, matrassen, speelgoed, fietsen, rollators, kasten, babybedden, schoenen, voetbalkleding (van de plaatselijke voetbalvereniging) meubelen en ga zo maar door. Gedoneerd door welwillenden, gekregen door te reageren op het afhaalhoekje en ga zo maar door.

Iets terugdoen voor de mensen

Ondertussen is Olivia ook gearriveerd. Ze vertelt dat ze echt elke cent opzij heeft gezet voor dit initiatief. Met de hulp van God is het haar gelukt, zegt ze. En ze heeft dit gedaan, omdat ze vindt dat zij geluk heeft gehad en iets terug moet doen voor de mensen uit haar land. “Ik ben een van de gelukkigen,” zegt ze. Zij kon het land ontvluchten dat in een bittere oorlog was verwikkeld en wil nu iets terug doen voor al die mensen in haar thuisland die het veel minder getroffen hebben. Persoonlijk gaat ze de spullen vervolgens verdelen. Huis aan huis. Zonder tussenkomst van allerlei mensen die ook altijd een deel van de buit willen. Eind van dit jaar vliegt ze naar haar thuisland en gaat dan mensen blij maken vertelt ze. Heel erg blij. Want er is grote nood aan van alles. En ze zal er persoonlijk op toezien dat het daar komt waar het het hardst nodig is.

Truck is verlaat

Ondertussen belt ze, want het is al lang 2 uur geweest. Het blijft stil aan de andere kant van de telefoon, de telefoon van de vervoerder. Dan belt Jelle nog een keer. De truck is weliswaar onderweg, maar is er pas om 5 uur. Olivia koopt ondertussen nog een regiment sloten om de container als een vesting te beveiligen. Ze wil niet dat er ook maar een enkel kledingstuk wordt weggehaald. Dat is voor de mensen, niet voor mensen die het stelen. Later blijken de vele sloten een probleem op te leveren en moet een deel er toch weer af. De chauffeur die de truck naar de haven brengt, beseft dat Olivia er alles aan heeft gedaan om deze container te kunnen bekostigen. Hij helpt haar uit de brand en haalt persoonlijk een deel van de sloten eraf. Het gezelschap gaat ondertussen weer naar huis en komt later terug.

Het volgende probleem

Als ’s avonds de truck arriveert blijkt het volgende probleem zich voor te doen. De truck kan de container niet laden, omdat hij wegzakt als hij er pal naast gaat staan. Boer Jan van der Velde slaat aan het bellen. Haalt alles uit de kast. Olivia is in shock. Ze heeft echt elke cent aan de kant gelegd, maar er is geen dubbeltje ruimte over. En ze weet ook niet wat de douane in haar land nog gaat berekenen, want ook dat is soms erg onduidelijk. Maar Jan regelt het. Er komt een kraan, die schuift hem stukje bij beetje op, zodat hij wel geladen kan worden op de truck. En als hij op de wagen staat gaan bij Olivia de handen in de lucht. Het is gelukt, ze gaat mensen heel erg blij maken. Met dank aan de mensen uit Lemmer en omstreken die haar zo geholpen hebben. En doordat God haar werk heeft gezien, zegt ze.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!