Noodkreet kappers: we doen het licht aan, maar staan in het donker

LEMMER –  Al maandenlang geen mensen in de kappersstoel en dus geen inkomen. Terwijl de vaste lasten wel door gaan. Vragen om maatwerkoplossingen voor steun, maar geen gehoor vinden bij de overheid. Bij veel  kappers staat het water dan ook aan de lippen. Daarom voeren de kappers in Nederland en dus ook in Lemmer vanavond actie. Met de actie “lichtvoordathetuitgaat” willen de kappers aangeven dat het zo niet langer kan. Dat er hulp nodig is, maar ook aandacht voor de branche. Donderdagavond zetten ze tussen 18:00 en 20:00 uur in de gesloten salons het licht aan. Om zo te strijden voor de heropening van de salons en financiële hulp. De kappers zullen van de actie een foto plaatsen op hun social media. Wie dus in Lemmer langs een kapsalon rijdt of loopt waarvan het licht aan is, weet dat het om deze actie gaat. De gedachte erachter:” Kapper-ondernemers staan er alleen voor en doen er alles aan om te zorgen dat het licht niet voor altijd uit gaat.”

Steunpakketten dekken lasten absoluut niet

De kapperszaken zijn nu al twee keer gesloten. Omdat de overheid aangeeft dat ze overal steunpakketten voor geeft, denken mensen vaak dat het daarom financieel wel goed zit. Maar niets is minder waar. De steun die geboden wordt, dekt in geen geval de onkosten. Vaste lasten en andere zaken lopen gewoon door, terwijl er geen cent binnenkomt. En wat er als compensatie is, is slechts een fractie van die vaste lasten. De procedures zijn bovendien heel ingewikkeld. En na de eerste steunmaatregelen is ook nog eens de partnertoets ingevoerd. Dat betekent dat een kapper met een partner, geen geld krijgt voor het werk waarmee hij of zij zelf normaliter de kost verdient. En wordt er wel een bedrag gegeven dan is dat aan een maximum gebonden en ook dat benadert de inkomsten van een kapper op geen enkele wijze. Dus is de nood hoog. Kappers die de beschikking hebben over een buffer, zien die als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Die reserves gooi ik elke maand in het Dok,” aldus een kapper uit Lemmer. “Geen idee hoe lang ik het nog volhoud. Maar er zijn ook kappers die helemaal geen buffer hebben. Voor hen dreigt het faillissement.” En dan zijn er nog kappers die illegaal toch knippen. “Ik houd me aan de regels en dan zijn er anderen die dat niet doen en er geld mee verdienen. Dat kan echt niet,” aldus dezelfde kapper.

“We kunnen veilig weer open”

De kapsalons kunnen ook op een veilige manier weer open, stelt de hele branche. “We werken volgens een protocol dat de klant en kapper beschermt tegen besmetting. Dit blijkt uit de cijfers; er zijn namelijk geen besmettingshaarden bij de kappers geconstateerd toen zij wel open waren. De kappers in de buurlanden België en Duitsland mogen wel weer aan de slag. De Nederlandse kapper is er ook klaar voor. Als de kapsalon open mag, voorkomt dat knippen in het zwarte circuit, waar de veiligheid niet gewaarborgd is. Er is dan ook sprake van eerlijke concurrentie omdat iedereen naar zijn eigen kapsalon kan en niet de grens over hoeft,” aldus de brancheorganisatie.

Waar staat de actie voor?

Met de landelijke actie door en voor alle kappers van Nederland willen zij laten zien dat:

  • Ze voor hun klanten het licht aan doen, voordat dit niet meer mogelijk is
  • Ze vechten voor hun bestaan en willen werken
  • Ze weten dat de klanten op hen wachten
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!