Nij Talint Orkest De Nije Blazers Lemmer: het plezier van samen muziek maken!

Leren muziek maken en veel lol maken. Dat kan vanaf maart en je hoeft geen enkele ervaring te hebben. Foto Alexander Lammers

LEMMER – Op zaterdag 2 maart is de eerste repetitie van Nij Talint Orkest De Nije Blazers Lemmer. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief van Muziek- en zangvereniging Excelsior Lemmer hebben zich al 11 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

Maak je droom waar

Alexander Lammers van de organisatie over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: dwarsfluit, klarinet, trompet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen wilden, net als hun kinderen, een instrument leren bespelen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Veel nieuwe muzikanten hebben het plezier van samen muziek maken ontdekt. Ze spelen samen in opleidingsorkesten óf hebben zich aangesloten bij een vereniging. Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Wervingscampagne

Lammers: “We willen mensen uit Lemmer en omgeving enthousiast maken voor muziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. We maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project: met berichten in de krant, op social media, we flyeren huis aan huis en hangen posters op. Je komt ons overal tegen. We vertellen ook gewoon graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

Instrumenten

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Lammers: “We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk”. Lammers kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hier naar toe om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met onze vereniging. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Doe je mee?

Voor iedereen die nog twijfelt om mee te doen laten we nieuwe muzikant Hinke (49 jaar) aan het woord. Ze is begonnen bij Nij Talint Orkest en speelt nu op de klarinet bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de harmonie te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan de klarinet en muziek maken!”.

Meer informatie of meedoen

Neem voor meer informatie contact op met Klaas Visser, 06-23087142 of klaasvisser61@hotmail.com.