Nestkastje Vogelwacht weer schoongemaakt

Hendrik Jan van der Wal maakt een nestkastje schoon. Foto Reitze Woudstra .

LEMMER/EESTERGA/FOLLEGA – De vrijwilligers van de Vogelwacht Lemmer-Eesterga-Follega hebben 70 nestkastjes van de nu 76 geplaatste nestkastjes schoongemaakt voor het nieuwe broedseizoen. Met een ladder en schoonmaak spullen zijn ze bij al deze nestkastjes langs geweest.

Schoonmaken van nestkastjes

Elk jaar (liefst in het najaar) moeten de nestkastjes schoongemaakt worden. Dit omdat de meeste vogel soorten meerdere legsels per seizoen hebben en zo voorkom je dat een laat legsel niet verstoord wordt. Het oude nestmateriaal wordt er dan uitgehaald en kastje wordt schoon geborsteld.

Doe het thuis ook!

Voor thuis kan men ook eerst met heet water over het oude nest gieten, dit is dan tegen het ongedierte zoals vlooien en andere insecten wat in deze oude nesten kan zitten. Haal dan het nest eruit en giet nogmaals heet water in het nestkastje en borstel het schoon en laat het drogen.

Nieuwe nestkastjes na vernielingen

In Lemmer hangen nu dus 76 nestkastjes voor onder andere pimpelmezen en koolmezen.  Deze nestkastjes  zijn allemaal genummerd. Enkele kasten waren helaas door vandalisme en spechten vernield. Hiervoor zijn nu door de Vogelwacht weer nieuwe geplaatst.

Broedresultaat

Het broedresultaat van het afgelopen seizoen van de 70 kasten was dat er 53 nesten in zijn gevonden. Gemiddeld zijn er 7 eieren per nest, wat neerkomt op 371 kuikens. Ook waren er nog enkele dubbele nesten in een kast en één met drie nesten. Dit zijn dan 2 of 3 nesten dus op elkaar. Kortom een goede bezetting en resultaat. De Vogelwacht hoopt dat er het komende seizoen nog meer nesten worden gemaakt en eieren worden gelegd, nu er ook weer nieuwe kastjes bijhangen. “En wij hopen natuurlijk dat ze allemaal blijven hangen,” aldus de vogelliefhebbers.

Ook meehelpen?

Wilt u of jij ook de Vogelwacht helpen met broedzorg of nazorg bij de weidevogels kijk dan op onze website en neem contact met ons op: https://lemmer.friesevogelwachten.nl

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!