“Nazomeren in Lemmer “

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september

Toeristen kennen Lemmer voornamelijk als watersportdorp. Centraal gelegen tussen IJsselmeer en de Friese meren. Aanleggen aan het Dok en een terrasje pikken zijn de voornaamste zaken die bezoekers van het dorp bezighoudt. Toch biedt Lemmer meer dan alleen dat volgens de stichting Oud Lemmer.
Lemmer kent 27 rijksmonumenten en vele (gemeentelijke monumenten ) beeldbepalende panden die zeker de aandacht verdienen. Denk onder andere aan het ir. DF Woudagemaal uit 1920.

De Stichting Oud Lemmer heeft als doel om monumentale panden in het voormalige vissersdorp op de kaart te zetten.
Vrijdag 13 en zaterdag 14 september staat Lemmer, alweer voor de 12e keer, bol van de activiteiten voor jong en oud.
Er is aandacht voor muziek en cultuur.

Een greep uit het programma
Er is op vrijdag middag 13 september, een zeilwedstrijd met authentieke Lemster vissermansaken in de baai van Lemmer. De wedstrijd, met de start om 12:00 uur bij de sluis, is vanaf de wal goed te volgen en rond 16:00 uur worden de schepen met muziek binnengehaald en worden ze afgemeerd in de binnenhaven. Een prachtig schouwspel.
In de avond muziek, bijpraten over de laatste stand van zaken over de monumenten in de gemeente Fryske Marren, in de Hervormde Kerk.

Op zaterdag 14 september is de greep uit de activiteiten rondwandeling langs de monumenten, met een oude bus vanuit het centrum naar het Ir. Woudagemaal dat staat op de wereld erfgoed lijst, poonroken bij de binnenhaven, muziek in de verschillende kerken, het museum in Lemmer heeft openhuis met vertoning van activiteiten rond 1900 en in het centrum staan oude auto’s, door de vereniging van de Krukas zijn verschillende tractoren, woonwagens, solitaire moters en motoren opgesteld.

In het water liggen monumentale schepen, bakdekkruizers, Statenjacht Friso, “Lemsteraken, klassieke zeilboten, een nog werkende baggermolen, kotters, vissersboten en sleepboten. In de avonduren zijn de schepen, zowel op de vrijdag als de zaterdag, in het vissersdorp sfeervol verlicht. Ook dit jaar weer oude ambachten in het centrum en rondom de oude Visserijhaven(Binnenhaven) waar ook visgetuigde Lemstervissermansaken liggen afgemeerd. Voor de jeugd is er ook genoeg te beleven, een draaimolen, springkussen, ballonnenclown etc.

Zondag 15 september om 15:00 uur, is er tot slot nog een klassiek concert, in de Hervormde Kerk door het “Gelders Ensemble”. Tijdens het concert wordt de muziek toegelicht.

Vele vrijwilligers, bedrijven, gemeente verenigingen en stichtingen maken dit allemaal mogelijk.
Kortom veel activiteiten om nog even te genieten.
www.nazomereninlemmer.nl

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!