Muziek en zangvereniging Excelsior uit Lemmer bestaat 125 jaar

LEMMER – Muziek- en zangvereniging Excelsior uit Lemmer is op donderdag 14 oktober maar liefst 125 jaar jong. In 1896 werd het korps opgericht en gedirigeerd door Hielke Haagsma. Hij was geen dirigent maar ‘leidde’ het korps 12 jaar lang. Hij noemde zichzelf ‘directeur’. Daarna volgden nog 5 dirigenten waarna in 2011 de eerste vrouwelijke dirigent aan het roer kwam: Anneke Bosma-Kronemeijer. Was de repetitie destijds op zondagochtend, tegenwoordig is dit op de vrijdagavond. Begon men in 1896 in een schuur te oefenen bij een lid; nu wordt er gebruik gemaakt van De Hege Fonnen. Het jubileumconcert van de jarige vereniging wordt overigens pas op 9 april 2022 gehouden; Covid-19 is hiervan de oorzaak.

Uniek
Muziek- en Zangvereniging Excelsior is overigens uniek in Nederland. Het bestaat uit een harmonie (opgericht in 1896) en een gemengd koor (opgericht in 1914), maar die vallen wel beide onder hetzelfde bestuur. Zowel koor als korps van Excelsior heeft haar sporen in Lemmer behoorlijk verdiend en treedt regelmatig gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar op. Het koor staat onder leiding van de enthousiaste dirigent Jan Andries Dijkstra, die sinds zijn komst in 2013 een nieuwe dimensie heeft toegevoegd aan het koor. Het repertoire is afwisselend. Van klassiek tot modern en in meerdere talen.

Lemmer Cantate
Een van de dirigenten, Pier Hoekstra (inmiddels overleden) schreef ter ere van het 100-jarig bestaan van de combinatie Excelsior Lemmer in 1996 een compositie over de Lemster Toren: “Lemmer Cantate”. Het is een gedicht geschreven door oud-Lemster Fedde Schurer en op muziek gezet door Pier Hoekstra. In het kader van “Wat zag de Lemster Toer?” als onderdeel van Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad 2018 bracht Muziek- en Zangvereniging Lemmer dit gezamenlijke werk ten gehore op 28 september 2018 in de Hervormde Kerk in Lemmer. Het is een ode aan geheel Lemmer.

Oud-leden gezocht

De jubileumcommissie is druk bezig met de voorbereidingen. Men is op zoek naar oud-leden die hun steentje willen bijdragen in de vorm van meespelen zowel op blaasinstrumenten als slagwerk. Aanmelden kan via telefoonnummer 06 23 08 71 42. Meer informatie is ook te vinden op de Facebookpagina van muziek- en zangvereniging Excelsior.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!