LEMMER/LANGWEER – Onlangs werd het prachtige boek “Smaken van Friesland” gelanceerd in restaurant SPOT in Langweer. In het boek restaurants die volgens de samenstellers tot de toprestaurants behoren van Friesland. “De beste, mooiste en meest bijzondere restaurants die Friesland te bieden heeft,” zo menen de makers van het boek. Daaronder valt ook Indonesisch restaurant Hier is ‘t uit Lemmer met haar bijzondere keuken. In de gemeente De Fryske Marren worden verder de restaurants De Jouster Toer uit Joure, Restaurant ‘t Jagertje uit Langweer, Restaurant Rosemary in Joure, SPOT Langweer en Paviljoen Salt in Terherne beschreven. Het boek is ingedeeld per gemeente.
Verhalen van chefs en signature recepten
Naast “Hier is ‘t ” uit Lemmer staan nog 43 restaurants vermeld in het mooi gebonden boek. De eigenaren en of chefs vertellen daarin op intrigerende wijze hun eigen verhaal, wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen. Opvallend is verder dat elk restaurant ook een recept deelt met haar lezers. Een signature recept zelfs, oftewel een recept dat kenmerkend is voor een chef of het desbetreffende restaurant. Het is dus niet alleen een naslagwerk voor als je een bijzonder restaurant zoekt, maar ook een kookboek. De mooie foto’s van zowel de restaurants, de gerechten alsmede degene die de scepter zwaait in keuken en of restaurant maken het geheel af.
Strenge selectie
Waarom het ene restaurant wel in het boek kwam en het andere niet, kwam volgens de samenstellers en uitgevers omdat er een strenge selectie is geweest. “We hebben eerst een voorselectie gemaakt aan de hand van landelijke gidsen en bijvoorbeeld de Lekker 500. Vervolgens hebben we de reviews van de gasten nagekeken om te kijken hoe zij het restaurant waardeerden. Daarna hebben we gesprekken gevoerd met de chefs en of eigenaren van de restaurants en de menukaart goed bekeken,” aldus Nino Brouwers. Hij is onder andere culinair fotograaf en tekende voor de prachtige kiekjes waar je het water van in de mond loopt. Brouwers maakt tegenwoordig ook foto’s voor het prestigieuze Gault & Millau. Xander Bouma doet het webdesign, de grafisch vormgeving en is tekstschrijver. Aan de Smaken van Friesland werkte ook Maiko Smits nog mee.
Boek uit passie
De samenstellers noemen het boek echt een product dat uit passie is ontstaan. De volgende publicatie staat ook alweer op stapel en dat zal een culinair boek worden over restaurants in Overijssel. Tevens is er inmiddels een website gelanceerd en is het de bedoeling om een online platform te maken voor de horeca.
Boek te koop
Het boek Smaken van Friesland is onder andere te koop bij restaurant Hier is ’t aan de Langestreek 2 in Lemmer of online via https://smakenvan.nl/provincie-friesland/