Mondhygiënist zeer belangrijk voor kindergebit

Een goede mondhygiëne bij een kindergebit is heel belangrijk zegt Shire. Bovendien is het gratis.

LEMMER –  Mondhygiënistenpraktijk Lemmer van Silvia Shire is dit jaar al weer 3 jaar in Lemmer gevestigd. Inmiddels is de praktijk BIG geregistreerd, wat betekent dat Shire ook een aantal werkzaamheden mag uitvoeren die normaal gesproken door de tandarts worden gedaan. Daaronder vallen onder andere controles uitvoeren, kleine vullingen verzorgen en foto´s maken. “ Maar mijn belangrijkste focus blijft als mondhygiëniste op preventie gericht.”

Shire wil in dat opzicht ook vooral wijzen op het belang van preventie bij jongeren tot 18 jaar. “Juist bij kinderen is een goede verzorging van het gebit zo belangrijk. Het bepaalt namelijk ook vaak de staat van iemands gebit als volwassene. Bovendien is jong geleerd, oud gedaan.” Wat veel mensen bovendien niet weten is dat de mondhygiënist tot 18 jaar gratis is en in het basispakket van de zorgverzekering zit. Er is ook geen verwijzing nodig: ouders of jongeren hoeven alleen een afspraak te maken voor een consult.
“Preventief behandelen op jonge leeftijd betekent dat tegen de tijd dat iemand 18 is, we ze met een goed gebit afleveren. Eigenlijk willen we met die vroege behandelingen gaatjes helemaal uitroeien. En dat kan ook met de juiste behandelingen en tips om het gebit te verzorgen,” zegt Shire daarover. Ouders worden bij dat hele proces betrokken en kinderen wordt geleerd dat tandenpoetsen eigenlijk gewoon heel leuk is. Bij elk kind wordt bovendien gekeken wat er precies nodig is.

Controle

“Ik controleer eerst natuurlijk hoe de staat van het gebit is en of er goed gepoetst wordt. Die preventie is al vanaf hele jonge leeftijd belangrijk. Vaak denken mensen dat een kind toch nog moet wisselen. Dat het melkgebit nog verdwijnt en het dan dus niet zo belangrijk is hoe gezond tanden en kiezen zijn. Maar dat melkgebit is juist veel crucialer dan we altijd denken. Hoe beter je melkgebit is, hoe gezonder je gebit als volwassene. Daar komt bij dat sommige kiezen doorbreken zonder dat ze nog gewisseld worden. Het is dus van groot belang om al op hele jonge leeftijd te zorgen voor een goed gebit.”

In coronatijd minder poetsen

In deze coronatijd waarbij de jeugd veel achter de computer zit en de deur niet uitgaat, worden tanden bovendien veel minder vaak gepoetst. “Op al dat soort zaken wijs ik dan ook. ”
Vanzelfsprekend wordt het gebit goed gereinigd tijdens een consult. Dat wil zeggen dat plaque en eventueel tandsteen wordt verwijderd. “En voor het behoud van het beste gebit kunnen kiezen ook geseald worden. Dat betekent dat ze extra beschermd zijn tegen gaatjes. “ Ook het behandelen van het gebit met een fluoridebehandeling is het behoud van tanden en kiezen. “En voor kinderen met extra gevoelige tanden kunnen we zelfs een machtiging aanvragen voor extra fluoridemomenten.” Kinderen met een beugel zijn ten slotte ook op de juiste plek in de praktijk. “Met een beugel is het vaak nog moeilijker om alles goed schoon te houden. Ook daar geef ik begeleiding in en zorg natuurlijk voor een goede reiniging.”

Onze mond is de poortwachter
Dat een gezonde mond van het grootste belang is heeft de hele covid pandemie volgens Shire wel aangetoond. “Onze mond is de poortwachter van alles wat binnenkomt. Zit het daar niet goed, dan zijn we ook covidgevoeliger. Maar er zijn veel meer zaken die door een goede mondhygiëne voorkomen kunnen worden. Daarom is het zo belangrijk om daar al op hele jonge leeftijd mee te beginnen.”

Meer weten, ga dan naar de site van de praktijk

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!