Marten Riedstra op bijzondere wijze derde op Europese ijsmaakwedstrijd

LEMMER – IJsmaker Marten Riedstra van ijssalon IIskâld heeft het hem gewoon geflikt: hij won de derde prijs van de Europese ijsmakerswedstrijd het Gelato Festival Europa. Hij werd niet alleen derde van Europa, maar liet ook alle Nederlandse kandidaten achter zich. Door deze prijs, heeft hij zich ook gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen die in december plaatsvinden.

Unieke smaak

Marten bedacht zelf een heel eigen smaak en samenstelling. Hij bereidde ijs van Griekse yoghurt met kaki vrucht. Daardoorheen onder andere suiker, honing, vanille van een stokje, steranijs, tonkabonen, kardemom en geroosterde amandelen met suiker en zout. Een unieke smaak oordeelde de jury, die nog nergens in ijsmakersland bestaat.

Via film, internetverbinding en instructies ijs maken en laten maken

Bijzonder was ook nog eens hoe deze hele wedstrijd verliep. Door de coronamaatregelen mocht Marten niet afreizen naar Italië om het ijs daar zelf te bereiden. In plaats daarvan maakte hij een filmpje van de bereiding, maakte het prijswinnende recept zelf in de ijsmakerij in Lemmer en stuurde dat ijs en ook nog eens de ingrediënten los op. Maar al die producten moesten er snel zijn om smaak en producten zo goed mogelijk uit te laten komen. En hoe doe je dat? Bij IIskâld gingen ze op zoek en vonden het bedrijf Cryostore in Joure, dat producten die ergens snel moeten zijn in droogijs vervoeren. Daar vonden ze het zo leuk dat Marten meedeed, dat ze dit ritje naar Italië sponsorden. Het ijs, de ingrediënten en de halffabricaten van Marten waren er al direct de volgende dag door de goede service van het bedrijf uit Joure.

En daar in Italië werd op aanwijzing van Marten het ijs nog een keer gemaakt door de ijsmeesters van daar. Hij instrueerde ze voor de camera (in het Engels) en zij maakten het. Enige buikpijn had hij daar van tevoren wel van, want hij was er zeker van dat ze het toch iets anders gingen bereiden dan hij dat had gedaan. Dus zorgvuldig als hij is, ging er nog een mail achteraan met aanwijzingen.

Alle grote ijssalons achter zich gelaten

Toen het ijs klaar was, boog een 4-koppige jury zich over het product en die vond zowel smaak als structuur zo opvallend dat het goed was voor een derde prijs. Vanzelfsprekend was de blijdschap daarover in de ijssalon en Lemmer enorm. “Hij heeft alle grote salons in Nederland achter zich gelaten. En dat voor een gewone jongen uit Lemmer. We hadden zo’n resultaat natuurlijk wel gehoopt, maar als het dan werkelijkheid wordt is het dan toch:”verrek, hij heeft het toch maar mooi gedaan”.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!