Marc van Niekerk – Thie: ”Alles wat voor je voordeur gebeurt, is geregeld in de omgevingsvisie. Dus reageer!”

LEMMER – Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering werd de omgevingsvisie behandeld. Een woord dat de meeste mensen wel eens gehoord zullen hebben, maar wat velen weinig zegt. En toch is het zo’n beetje de belangrijkste ontwikkeling sinds lange tijd voor iedere burger.

10 weken om te reageren

Besloten werd door de gemeenteraad dat mensen niet 6, maar 10 weken de tijd zullen hebben om op de visie te reageren. Lemster raadslid Marc van Nijkerk – Thie van de VVD hield een warm pleidooi om mensen in kranten en op websites veel beter uit te leggen waarom deze omgevingsvisie zo belangrijk is. En waarom ze vooral moeten laten weten wat ze belangrijk vinden. Hij kreeg weinig bijval van de andere gemeenteraadsleden, maar legt nog een keer uit waarom deze visie zo belangrijk is.

Een draak van een document

“Laat ik eerst eerlijk zijn: Het is een draak van een document. Maar tegelijkertijd zo belangrijk voor iedereen. Want alles wat voor je voordeur gebeurt, wordt er in geregeld.” Van groot belang vindt Marc dat iedere burger met deze visie invloed op kan uitoefenen. Iedereen kan laten vastleggen wat hij of zij belangrijk vindt in de eigen omgeving. Marc legt het uit als een soort kapstokhaakjes die in de kast hangen. Die kapstokhaakjes bepalen wat er kan en mag in een bepaalde omgeving. “Is er bepaald dat iets is aangemerkt als gebied waar rust moet heersen, dan moet een nieuw plan daaraan voldoen. Dus wil je dat in het parkje bij jouw huis rust heerst, dan kun je dat aangeven.” Komt er dan iemand die er een crossbaan voor brommers wil realiseren, dan kan dat niet. “Wil je dat er in een bepaald gebied (bijvoorbeeld het centrum van Lemmer) veel ruimte moet zijn om je fiets neer te zetten, dan kun je dat ook aangeven. Of als je wilt dat er ergens ruimte moet zijn voor een speeltuin die geschikt is voor jong en oud omdat je bewegen heel belangrijk vindt. Maar ook als je vindt dat er ergens een bepaald gebied moet zijn dat alleen voor recreatie beschikbaar moet zijn, kun je dat aangeven.”

Verenigingen, maar ook artsen en fysiotherapeuten

Marc riep eerder al (sport)verenigingen, maar ook bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten op om vooral te reageren. “Die vragen zich dan af wat zij met zo’n visie moeten. Maar als je bijvoorbeeld constateert dat er veel obesitas is, kun je als huisarts of fysiotherapeut aangeven dat er gebieden moeten zijn waar mensen goed kunnen bewegen. Zo bepalen we samen hoe onze eigen omgeving eruit ziet.” Om te komen tot zo’n plan moeten mensen dan dus wel reageren met wat in dure taal een zienswijze heet. Of zo’n zienswijze altijd kans heeft, weet ook hij niet. “Maar ik denk dan: als je iets belangrijk vindt, reageer dan in ieder geval.”

Geef uitleg en maak een filmpje

Omdat de visie voor velen best ingewikkeld is, vroeg hij B&W ook om een filmpje waarin wordt uitgelegd wat de visie regelt en hoe mensen kunnen aangeven wat ze willen. Dat filmpje is in de maak, stelde de wethouder toen al.

Draagvlak

De invoering van de visie betekent trouwens nog veel meer dan alleen aangeven wat je wilt in je omgeving. Als er iemand met een nieuw initiatief komt moet diegene zelf zorgen voor draagvlak. Mensen eromheen moeten het er dus mee eens zijn. “Stel dat iemand een plan heeft, maar de kapstokjes zeggen iets anders. Dan moet de planmaker met de partijen om tafel om te kijken of het onder bepaalde voorwaarden wel kan. Zo kan het zijn dat er is bepaald dat er rust moet heersen in een gebied. Maar ook de mogelijkheid tot bewegen is aangegeven. En dan komt iemand bijvoorbeeld met het plan om een klimbos te realiseren op die plek. Het klimbos betekent bewegen en dat staat op 1 van de kapstokjes. Maar het is dan gedaan met de rust. Dus dat komt dan niet overeen. In dat geval moet iemand dan met de partijen om tafel om te kijken of er een oplossing kan komen en dat klimbos er komen onder voorwaarden of dat het er gewoon helemaal niet inzit.”

Nog niet online

De omgevingsvisie waarop gereageerd kan worden staat nu nog niet online, maar dat gebeurt volgende week stelt de persvoorlichting. Er zal dan ook een filmpje verschijnen met meer uitleg en hoe mensen kunnen reageren. Zodra de visie online staat, zal Lemsternijs hem publiceren