Let op de ontlasting van je huisdier

LEMMER – In Friesland zijn prachtige gebieden waar je heerlijk met je hond kunt gaan wandelen. Eigenlijk heeft elk jaargetijde z’n mooie kanten. Geniet je in de lente van alle vogelgeluiden, in de herfst is het de wind die heerlijk alle zorgen laat wegwaaien. Ga je met je hond lekker wandelen aan het Lemster strand dan draagt dat voor het baasje zeker mee aan een betere conditie. Samen met je hond doe je er natuurlijk dagelijks alles aan om fit en gezond te blijven. Dan is heerlijk uitwaaien bij het Lemster strand een welkome afwisseling in de vaak dagelijkse sleur.

Poep opruimen

Tijdens het dagelijkse rondje met je trouwe metgezel zul je er voor zorgen dat de rest van het publiek geen last van jullie heeft. Daarbij ruim je ook netjes de poep van je viervoeter op. Dat kan tegenwoordig heel goed in Lemmer. De laatste tijd zijn namelijk de kleine poepbakken van 50 liter vervangen voor grotere containers van maar liefst 180 liter.

Controle

Tijdens het verwijderen van de poep zul je waarschijnlijk niet altijd checken of die er wel goed uitziet. Toch kan het je opeens opvallen dat die ontlasting er opeens anders uitziet. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien heeft je hond onlangs een ander soort voeding gekregen, maar er kan natuurlijk ook een medische reden zijn dat het er niet helemaal goed uitziet. De verandering kan liggen in de kleur, de dunheid of de hardheid van de ontlasting. Indien de ontlasting dunner is let er dan bijvoorbeeld goed op of er geen bloed te zien is. Bloed hoort namelijk thuis in de bloedvaten en zodra we bloedingen buiten het lichaam ontdekken maken we ons zorgen en dat is begrijpelijk. Bloed  in de ontlasting  van de hond is in twee categorieën te plaatsen: hematochezia (vers rood bloed in ontlasting hond) en melena (donker, teerachtige ontlasting). Het zijn allebei symptomen die ten grondslag kunnen liggen aan een aandoening.

Zie je bloed: raadpleeg dan een dierenarts

Het is dus belangrijk dat je tijdens het dagelijks rondje door Lemmer steeds de ontlasting van je hond goed in de gaten houdt. Zie je bloed raadpleeg dan een dierenarts er kan namelijk altijd iets ernstigs aan de hand zijn. Je kunt er dan maar beter vroeg bij zijn zodat iets ernstigs misschien nog behandeld kan worden. Je hebt natuurlijk altijd het beste voor met je trouwe viervoeter. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je de ontlasting van alle huisdieren goed in de gaten houdt. Of het nu vogels, viervoeters of vissen zijn er valt altijd van alles af te lezen van dierenpoep. Zo weet je dat er vaak wat aan de hand is als je kat dunne ontlasting heeft. Diarree bij een kat is een signaal dat er wat aan de hand is. Bij blijvende dunheid ga zeker naar de dierenarts, die kan meestal een deskundige diagnose stellen.

Preventief

Je kunt natuurlijk altijd een zo gezond mogelijk eet- en bewegingspatroon bij je huisdier stimuleren. Dan is naast beweging bijvoorbeeld een het gebruik van natuurlijke supplementen. Zulk soort supplementen zoals zalmolie zijn naast bewezen effectief voor mensen ook positief voor huisdieren. Zo heeft zalmolie  voor de hond een ontstekingsremmende werking en is het een bewezen ondersteuning van het immuunsysteem. Je hond zal er zeker baat bij hebben wanneer er huidproblemen zoals jeuk, haaruitval en allergie zichtbaar zijn. Tevens zorgt zalmolie er bij de hond voor dat ie meer energie heeft en helpt bij een betere spijsvertering.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!