Lemster skûtsje eindigt op eerste dag SKS als derde

GROU – Een goed begin is het halve werk: op de smalle wateren van Grou is het Lemster skûtsje van schipper Albert Visser met zijn bemanning op de eerste dag als derde geëindigd. Met overal publiek werden de verrichtingen van het SKS kampioenschap als vanouds weer gadegeslagen door velen. Grou trakteerde het eigen publiek waarop het gehoopt had en pakte de winst.

Schifterige wind

De Grouster wedstrijdleiding onder leiding van Arno Huisman had een flinke uitdaging om een mooie wedstrijd te organiseren. De wind was schifterig, west naar noordwest, waardoor de definitieve wedstrijdbaan een uur voor de start bekend werd gemaakt. In de traditionele sleep vanaf de ‘houtstekken’ presenteerden alle veertien SKS-skûtsjes zich aan de toeschouwers die rijendik toekeken.

Wie niet in Grou was kon alles prachtig volgen via de dronebeelden van Omrop Fryslân. Ook de start was hierdoor goed te volgen. De start van de ‘westbaan’ vond plaats op de Wide Ie. Leeuwarden en Drachten kozen voor een onderinse start, terwijl Heerenveen en Grou meer op het midden van de startlijn zaten. Bovenin bij het startschip lagen Earnewâld en Akkrum. Ondanks de spanning voorafgaand aan zo’n eerste start na lange tijd, bleef iedereen mooi achter de lijn. In een prachtig kruisrak zeilden de skûtsjes op naar de eerste boventon.

Rode vlag van Lemmer

Tot vreugde van het Grouster thuispubliek zagen zij hun skûtsje als eerste de boei ronden, waarna het richting De Tynje zeilde. Drachten volgde op de tweede plaats en Earnewâld als derde. Lemmer had direct een rode vlag in het want vanwege een protestsituatie met Drachten. Jeroen Pietersma (Drachten) erkende zijn fout en hees de groene vlag. Joure, een van de favorieten na een goed voorseizoen, kende een matige start. Net als debutantschipper Harmen Brouwer van Langweer. Na het ronden van de twee boeien op de Pikmar zeilden de skûtsjes voor de wind richting It Suderburds Wiid. Door de schifterige wind moest er flink gegijpt worden en schoof het wedstrijdveld weer enigszins in elkaar.

Protesten

De Grousters bleven desondanks fier op kop en na één ronde zeilen, bereikten zij als eerste weer de Wide Ie. In de twee kruisrakken die volgden, wisselden de skûtsjes achter de koplopers Grou en Earnewâld regelmatig van positie. Zo wisten Sneek en Woudsend mooi naar voren te komen en ook Langweer kon de laatste plek achter zich laten. Sytze Brouwer (Heerenveen) en Willem Zwaga (Leeuwarden) kwamen elkaar regelmatig tegen. In het begin van de wedstrijd streden zij nog om plek vier, maar beide schippers zakten na verloop van tijd wat terug in het veld. Joure en Súdwesthoek hadden inmiddels ook allebei een rode vlag in het want, waarmee beide skûtsjes finishten.

Protest opgelost

Gerhard Pietersma (Earnewâld) zette keer op keer de aanval in op de koppositie van Grou, maar door direct te reageren wanneer zijn achtervolger overstag ging wist Douwe Azn Visser prima te verdedigen. De laatste keer door De Tynje werd een triomftocht op weg naar de finish. Luid aangemoedigd door het thuispubliek pakte Grou de winst in deze eerste wedstrijd om het kampioenschap. Earnewâld finishte op een verdiende tweede plek. Lemmer had vlak voor het ingaan van De Tynje Drachten ingehaald, waarmee de protestsituatie van eerder werd opgelost. De protestvlag verdween uit het want van Lemmer en het Lemster skutsje eindigde als derde. Drachten finishte als vierde voor Sneek en Woudsend, met debutantschipper Klaas van der Meulen.

Finishvolgorde: 1. Grou – 2. Earnewâld – 3. Lemmer – 4. Drachten (met groene vlag) – 5. Sneek – 6. Woudsend – 7. Huizum – 8. d’Halve Maen – 9. Leeuwarden – 10. Heerenveen – 11. Joure (met protestvlag) – 12. Akkrum – 13. Langweer – 14. Súdwesthoek (met protestvlag).

In het klassement staat Lemmer vanzelfsprekend na de eerste dag nu ook op een derde plek met 3 punten.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!