Lemster Henny en Betty Feenstra brengen Fries bakboek uit

LEMMER – De zussen Henny en Betty Feenstra hebben een kookboek uitgebracht voor Friese bakrecepten. De beide zussen deden hun passie voor het Friese bakwerk op in bakkerijen in Lemmer, waar ze jarenlang werkten.  Henny werkte bij Banketbakker Thijsseling in de Schans, Betty werkte in de brood-, en banketbakkerij Wynia aan de Langestreek. “Onze passie voor bakken en de Friese bakkers is daar begonnen,” zeggen de zussen daarover.  Ze hebben nu overigens heel andere banen. Henny is docent en Betty is directeur. Bakken bleven ze wel doen, maar dan voor hun gezin, familie en vrienden.

Rjucht en slucht

Het Fries Bakboek verzamelt de zoete recepten uit de bakkerstraditie die Fryslân rijk is. In oude handgeschreven boekjes van bakkers en via bewoners kwamen Henny en Betty Feenstra achter de recepten van typisch Friese baksels. Oranjekoek, suikerbrood en dúmkes zijn uiteraard opgenomen, maar ook hooimaal, trommelkoek, vanillestaafjes, reepkoek en allerlei ander bekend en onbekend gebak komt aan bod. Op z’n Fries rjucht en sljucht beschreven, zonder te veel poespas, zodat je het thuis goed kunt maken en een stukje Fryslân uit je keuken tovert. Bij elk recept staat de geschiedenis van het gebak. Eierkoeken (aaikoeken) bijvoorbeeld vind je in heel Nederland. Maar een van de oudste verwijzingen naar eierkoeken komt uit Friesland.

Het Fries Bakboek van Betty en Henny Feenstra is op 5 november verschenen bij Noordboek en telt 176 pagina’s.