Lemmer moet zelf bedenken hoe het leuk blijft voor jong en oud

Er waren mensen die vonden dat het jongerencentrum blijft bestaan of dat er een nieuw centrum komt.

LEMMER – Verpleeghuisplekken worden steeds schaarser, er is veel minder zorg omdat er en veel meer ouderen zijn en veel minder mensen die in de zorg werken en we kampen met een huizentekort. Ook zijn er steeds minder mantelzorgers, maar moeten mensen wel veel langer thuis blijven wonen. En hoe houd je jongeren hier? Hoe lossen we dat allemaal op in de toekomst? Die vraag werd maandagavond voorgelegd aan Lemsters die daar wel over wilden meedenken.

Levert dit gepraat wel iets op?

Het was een select groepje, waarvan een deel zich ook afvroeg of al dat gepraat wel werkelijk iets oplevert. Jan Warringa bijvoorbeeld had al veel eerder meegedaan met zulke groepen, maar nog nooit resultaat gezien. Ook werd het Woonhof genoemd. Mensen met een fantastisch idee over gezamenlijk wonen en het delen van eventueel zorg, maar dat op niks is uitgedraaid na jaren van overleg met de gemeente. De groep is totaal niet serieus genomen vonden sommigen. En dat is dus een gemiste kans. Maatschappelijke organisaties, de woningbouwvereniging en de gemeente De Fryske Marren had de bijeenkomst georganiseerd.

“Dit gaat ons allemaal raken!”

Wethouder Tabak vond dat het niet voor het eerst was dat we voor dit sociale vraagstukken zijn. En ook dat dit ons allemaal gaat raken. En dat we daarom allemaal meer digitaal vaardig(er) moeten worden. Dat we voor elkaar moeten gaan zorgen. En dat er verbinding moet komen.

Ideetjes

Er waren flink wat ideeën die mogelijk zouden kunnen helpen. Zo werd voorgesteld om vrijwilligers van de VLAM ook mantelzorger te laten zijn. Of om het onderwijs voor Havo en VWO hier volledig naartoe te halen. Maak wetten en regels minder ingewikkeld was er ook eentje van. En zorg ervoor dat het jongerencentrum wel blijft bestaan. Geef jongeren de kans om zich eerder dan 18 jaar in te schrijven als woningzoekende bij Dynhus. Ga met jongeren naar Suderigge en laat zien dat het leuk is om met ouderen om te gaan. Maak een groentetuin bij een school en laat ouderen daar deel van uitmaken. Splits eengezinswoningen, zodat er 2 van kunnen worden gemaakt en ontzorg ouderen als zij wel zouden willen verhuizen uit hun grote huurhuis, maar de verhuizing zelf niet meer kunnen doen. Op die manier wordt er plek gemaakt voor gezinnen en hoeft de oudere die hele verhuizing niet te regelen.

Geen jongere te bekennen

Opvallend genoeg ging het in de bijeenkomst veel over jongeren, alleen was er geen jongere te vinden op de avond zelf. De geopperde ideetjes moeten nu van onderaf als een sneeuwbaleffect gaan werken aldus de organisaties. Op het einde van de avond werd verder ook nog duidelijk dat de gemeente de informatie van de bijeenkomst gebruikt voor het ontwikkelen van een visie op zorg in de dorpen. In die visie moet duidelijk worden hoe duurdere zorg kan worden voorkomen.