Lemmer: Half september weer bevolkingsonderzoek borstkanker

Deze bus zou elke 2 jaar moeten screenen en niet eens in de 3 jaar stellen NCPN en GroenLinks.

LEMMER – Half september staat de bus waar vrouwen een mammografie krijgen in het onderzoek naar borstkanker weer in Lemmer. Lange tijd was dit niet mogelijk door corona, maar vanaf dit jaar, wordt het bevolkingsonderzoek weer uitgevoerd. En dat is hard nodig, want in de tijd dat er niet is onderzocht, zijn er volgens de prognoses vrouwen bij wie de diagnose borstkanker onontdekt is gebleven.

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kregen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door een tekort aan personeel dit nu verschoven naar eens in de 3 jaar. Ook daardoor worden borstkankerdiagnoses gemist. Het onderzoek zelf is overigens gratis. Deelname is vrijwillig.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

Zoeken naar afwijkingen
De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op de website van het bevolkingsonderzoek

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!