LE8: thúswedstriid op ‘e Lemmer

LEMMER – De LE8 had afgelopen zaterdag een meeroeier. Marco van de Mooder Maas uit Venlo was dermate gemotiveerd dat hij donderdag voorafgaand aan de wedstrijd met het team meetrainde en zaterdag de wedstrijd meeroeide.

Zwaarste wedstrijd van het jaar

Misschien wel de zwaarste wedstrijd van het jaar, en dat op eigen water: het Iepen Fryske Kampioenskip Sloeproeien Lemmer. Een geweldig goed georganiseerd evenement met een recordaantal deelnemende sloepen (95). Pure promotie voor het sloeproeien! De Nederlander kennende is er altijd wel iets aan te merken op het weer: voor de toeschouwers was de zon en de afwezigheid van de wind een genot, voor de roeiers bleek het een vloek. Wat was het warm… Startnummer 88, 13:13 het startschot en los! Op het eerste stuk tot het keerpunt op de Grutte Brekken liep de sloep als een tierelier met snelheden van 11 kilometer per uur. Hierdoor kon de LE8 mede-hoofdklasser Gouteyck zelfs inhalen, wat op zich al een prestatie is omdat deze Terschellinger 12-riemer doorgaans een stuk harder loopt.

Op naar de Langesleat

Vervolgens werd koers gezet naar de Langesleat. De snelheid liep terug naar ongeveer 10 kilometer per uur en er werden nog een aantal sloepen ingehaald. Nadat het Prinses Margrietkanaal was overgestoken belandde de LE8 in de Langesleat. Op deze warme zaterdag voelde dit ook daadwerkelijk zo. “Wij hebben ook sterk het vermoeden dat deze naam destijds is bedacht door een sloeproeier onder soortgelijke omstandigheden.”

Stroperig water

Het stuk over De Ie vanaf de Kikkert tot het mooie stadje Sloten ging zwaar. “Het water voelde stroperig en zwaarder dan de afgelopen weken. Eenmaal aangekomen op de Brandemar konden we toch een beetje afkoelen door een licht briesje op de kop terwijl we normaal gezien tegenwind vervloeken. Via de Hjeringsleat en de Riensleat werd koers gezet naar wederom de Grutte Brekken. Bij het pontje werden de mannen flink aangemoedigd wat zeker de gewenste spirit gaf om de laatste 6 kilometer te doorstaan!”

Voorbij

Op de Grutte Brekken, op weg naar de finish, werden vele sloepen voorbijgelopen waaronder ook onze bekende concurrent van vorig jaar in de Eerste Klasse en nu mede-Hoofdklasser de Wetterfretter uit Grou. Aangezien zij 26 minuten eerder als De LE8 waren gestart wat dit een mooie opsteker. Via het Streamkanaal zetten de Lemsters koers naar de Sylroede. De laatste 800 meter voelde als het winnen van de Champions League. “Wat werden we toegejuicht en aangemoedigd door het thuispubliek, kippenvel!”

Zwaarste race in 8 jaar

Eenmaal over de finish waren de heren het er wel over eens dat dit een van de zwaarste races was van hun reeds 8 jaar durende roei carrière. Na een frisse douche en een heerlijk broodje hamburger was het wachten op de prijsuitreiking. Dat in dit sterke wedstrijdveld geen podiumplaats voor de LE8 as weggelegd was vooraf duidelijk. “De vraag was of wij ook sloepen onder ons hadden gehouden in de Hoofdklasse. En wat bleek: van de 95 deelnemende sloepen zijn de heren 8e overall geworden en 8e in de Hoofdklasse! Dit is tot nu de beste prestatie van dit seizoen en de beste uitslag op Lemmer de afgelopen 8 jaar. Startnummer 88, 8e in de Hoofdklasse en de beste wedstrijd in 8 jaar van L8…. Acht waar!”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!