Krijgt Lemmer een wolvenhek?

Komt er een enorm hek bij Lemmer om dit roofdier uit Fryslân te keren?

LEMMER –  Een hek van 150 kilometer lengte om Fryslân heen om de wolf een halt toe te roepen. Dat is wat drie schapenboeren en twee melkveehouders willen. Het hek zou dan bij Lemmer beginnen en naar het noordoosten verder lopen. Het obstakel moet tussen de 1,5 meter en 1,70 meter hoog worden en kost zo’n 2 miljoen. De boeren hebben het plan gepresenteerd in Den Haag.

De wolf is een roofdier en was lange tijd niet aanwezig in onze natuur. Maar steeds vaker worden doodgebeten dieren aangetroffen waaronder schapen. Een aantal provinciale politieke partijen hebben via een motie aangegeven dat ze de wolf niet in Fryslân willen. De gedeputeerde gaf echter al snel te kennen dat je dat wel op papier kunt willen, maar dat je daartegen helemaal geen maatregelen kunt nemen. Het druist namelijk in tegen de Europese wetten.

Over 5 jaar wordt veestapel opgevreten

De veehouders vinden wel dat er actie moet komen. Zij zeggen dat er over 5 jaar wel tussen de 50 en 150 ronddolende wolven in Fryslân hun veestapel zullen verorberen. De overheid keert trouwens wel geld uit als een dier is doodgebeten door een wolf. Maar dat is over een paar jaar niet meer zo als een boer geen afrastering om zijn land plaatst. Maar voor de boeren zou zo’n afrastering weer veel te veel geld kosten. Het hek dat de boeren willen, zou door de overheid betaald moeten worden. Het komt trouwens ook nog onder stroom te staan.

De gedeputeerde van de provincie Fryslân lijkt nog niet zo enthousiast over het plan. Een hek om de provincie lijkt hem onmogelijk.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!