Klompgeld bruggen en sluis blijft 

Flevobrug Lemmer

DFM – Bij zes beweegbare bruggen en de Lemstersluis, heft onze gemeente vanuit de historie bruggeld. Dit doen de brugwachters met een houten klompje aan een hengel: een traditie die door bezoekers zeer wordt gewaardeerd. Het klompje komt regelmatig op de foto en de brugwachters worden vaak benaderd voor informatieve vragen over de omgeving. Het klompgeld is dan ook geregistreerd als immaterieel erfgoed bij het Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland.

Beschermde traditie
Omdat we trots zijn op dit stukje culturele erfgoed, houden we de traditie bij de beweegbare bruggen en sluis in onze gemeente graag in ere. Het college heeft het klompgeld daarom aangemeld als immaterieel erfgoed. Het klompgeld is in 2018 geregistreerd bij het Kenniscentrum voor Immaterieel erfgoed Nederland, zodat de traditie ook is beschermd. Bovendien is het een stuk meerwaarde in het werk van de brugwachter en waarderen de bezoekers het stukje persoonlijke contact.

Bruggen en sluis
Het gaat in de gemeente De Fryske Marren om de Flevobrug, Rengersbrug en de Lemstersluis in Lemmer. De Pier Christiaanbrug (Echtenerbrug), Teernstrabrug rondweg Sloten en de Ossebrêge in Balk.
Het gaat om een bedrag van € 1 tot € 2 per brug.
In Lemmer betaalt de passant voor beide bruggen en de sluis samen € 5. Het aantal doorvaarten per brug varieert tussen de 1.000 en 30.000 per jaar.

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!