Jubileum Sjongersnocht: 20 april jubileumconcert

BANTEGA – U kent ze vast wel, Sjongersnocht, het gemengde koor uit Bantega, gehuld in de vrolijke kleuren van de Friese vlag. Ze staan bekend om hun enthousiasme tijdens de optredens. Die variëren van verzorgingstehuizen, straatfestivals (denk aan het UITFestival in Lemmer), korenfestivals, opluistering tijdens wandeltochten en wat verder maar op hun pad komt. Zo gaven ze in april 2023 nog een gezamenlijk Passion Concert met muziekvereniging Crescendo uit Lemmer. En in december 2023 een gezamenlijk kerstoptreden met de Stuyvesant Sailors uit Wolvega.

Ontstaan Sjongersnocht

Maar hoe is Sjongersnocht ontstaan? Ja, dat is een bijzonder verhaal….. In 2008 zocht de Oranjevereniging van Bantega een optreden voor de ouderenmiddag. Een van de bestuursleden van die vereniging had destijds geopperd dat ze dat zelf vanuit Bantega ook wel konden regelen. En een woord is een woord, een daad een daad. Naarstig werd gezocht naar een aantal mannen die het leuk zouden vinden om met elkaar te zingen. Al gauw was een mooie groep bijeen om te repeteren. Als muzikale begeleiding hadden ze destijds muziekbanden. Later kwamen een paar dames op trekzak de groep versterken. Voor het gemak noemden ze zich voor dit eenmalige optreden maar het Bantegaaster Mannen Koor.

Het optreden in de feesttent van Bantega was een enorm succes en het smaakte naar meer! Er werd besloten dat het koor uitgebreid werd met de nodige dames. En een dirigent zou ook wel handig zijn. Uiteraard moest er een nieuwe naam komen, en dat werd Sjongersnocht.

Uitgebreid

In de loop der jaren is dit koor uitgebreid tot een mooi ledental van 30 dames en heren. De zangers komen niet alleen uit Bantega, maar ook uit Echtenerbrug, Oosterzee, Lemmer, Scherpenzeel, Bant en zelfs Joure en Gorredijk! Inmiddels zingen de leden niet alleen meezingers, maar ook meerstemmige luisternummers, muziek uit de 60er jaren, en popsongs. Ook hebben ze in de loop der jaren een mooi aantal kerstnummers aan hun zanglijst toegevoegd. Een breed repertoire dus.

Helga Buitendijk

Het koor staat onder leiding van dirigente Helga Buitendijk. Zij begeleidt hen op elektronische piano. Aangevuld met zo nu en dan mooie saxofoon- of bugelklanken door een van de koorleden. Plezier in het met elkaar zingen staat bij Sjongersnocht altijd voorop!

Jubileum

In 2024 bestaat Sjongersnocht 15 jaar. En dit willen ze samen met u vieren met een jubileumconcert in SCC de Pomp te Bantega op zaterdag 20 april. Sjongersnocht zal zich van zijn beste kant laten zien, met mooie, vlotte en nieuwe nummers. Speciaal voor deze gelegenheid zullen Maurice Bielefeld op toetsen en Fynn van der Wal op drum het koor begeleiden. En ook gaan ze op een bijzondere wijze even terug in de tijd. Als gastoptreden hebben ze Grytz en Grize en hun combo uitgenodigd. Die zullen naast hun eigen nummers ook samen met het koor zingen.

Meer informatie

De entree is vrij. Vanaf 19.30 uur gaan de deuren van het dorpshuis los. In de pauze is een verloting. Het belooft een prachtige avond te worden. Sjongersnocht heeft er veel zin in!