Jille Sebastiaan wil helpen skatepark in Lemmer op te zetten

De baan in Lemmer ligt er haveloos bij en kent vooral de uitdaging om heel te blijven.

LEMMER – Toen  Jille Sebastiaan Van der Ploeg uit Lemmer op Lemsternijs las dat er een locatie werd gezocht voor een nieuwe skatebaan, zag hij dat als een teken. “Ik dacht er zelf al langere tijd over na dat we iets moesten doen om te komen tot een nieuw skatepark.  Sprak er ook over met vrienden. Ik wist alleen niet waar ik moest zijn. Maar dit zag ik als teken dat ik er ook echt mee aan de slag moest.”

Zelf is de 23-jarige Lemster een actief skateboarder. Maar hij ziet ook dat veel jongeren en ook kinderen, vooral in de coronatijd nu graag een plek hebben waar ze kunnen skate of skeeleren. En die plek is er niet. Ja, er is dus wel die oude baan, maar wie daar zijn kunsten wil vertonen loopt grote kans op lichamelijk schade. De ondergrond is slecht. Dus als je valt kom je er vaak totaal gehavend weer uit en lig je helemaal open.  Bovendien ligt het geheel er meer dan haveloos bij.

Lijst met wat beter moet

Dus Jille Sebastiaan wil daar wel iets mee. “Ik wil wel een aantal jongens bij elkaar trommelen zodat we met elkaar gaan kijken wat we graag zouden willen. En ja, ik kan zo een lijst opnoemen met zaken die veel beter moeten.” Een locatie heeft hij niet perse in gedachten, wel een wensenlijstje voor de accommodatie zelf. “Het hangt er ook vanaf hoeveel geld de gemeente er voor wil geven.”

Dat de plek toegankelijk moet zijn voor iedereen die er zijn plank wil besturen, staat voor hem als een paal boven water.  Dat er ’s avonds ook licht moet zijn, zodat je ook ’s avonds na studie of werk nog even lekker kunt skaten, eveneens.” Zelf ziet hij voorbeelden in de nieuwe banen in Emmeloord en Heerenveen. Die zijn tot stand gekomen met de gebruikers zelf. Het ging daar zelfs zo ver dat die jongeren de schetsen helemaal hebben gemaakt van de baan. “Ik wil wel contact met hen zoeken, zodat zij ons daar ook bij helpen. Want die banen doen het heel erg goed. Er zijn altijd mensen te vinden die met veel plezier hun hobby uitoefenen. Het zijn gewoon super geslaagde parken.”

Met goede baan geen jeugd meer door Lemmer heen

Een goede plek voor de jeugd om te skaten is niet alleen voor hen zelf positief. “Ik weet zeker dat als er een goed skatepark in Lemmer komt, je de jeugd niet meer in Lemmer op hun board ziet. Dat doen ze nu wel, omdat ze nergens anders heen kunnen En dat is soms best gevaarlijk.” Bij het gezondheidsplein hangt volgens hem zelfs al een bordje dat er daar niet geskatet mag worden. “Dus als je iets moois creëert, los je dat soort conflicten ook allemaal op. “ Het grote probleem vindt Jille Sebastiaan echter waar hij met zijn ideeën naartoe moet. “Ik loop er al geruime tijd mee rond, maar had geen idee waar je dat moet droppen. Maar ik weet zeker dat wij met een groep skaters zeker tot een mooi plan kunnen komen. Daarbij kan ik dan ook de omwonenden van de huidige baan vragen hoe zij de baan hebben ervaren. Dat soort zaken moet je volgens mij ook meenemen. “

Hij vult nog even aan dat een nieuw park ook voor jongeren een kans is om zich te ontwikkelen op dit gebied.  Kinderen en jongeren van onder de 16 kunnen niet zelf met de auto naar Heerenveen of Emmeloord. Zou je hier die mogelijkheid bieden, dan weet ik zeker dat er heel veel gebruik van wordt gemaakt. En dan zie je de skaters ook niet meer op straat, dan vermaken ze zich daar gewoon.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!