Je trekkerrijbewijs halen? Dit komt er bij kijken

Wanneer je op pad wilt met een landbouw- of bosbouwtrekker, of een motorrijtuig met beperkte snelheid, heb je een trekker rijbewijs nodig. Het behalen van een trekkerrijbewijs vereist meer inspanning dan men op het eerste gezicht zou denken. Daarom hebben wij alle informatie voor jou op een rijtje gezet.

Leeftijd

Je mag al eerder beginnen met je trekkerrijbewijs dan met je auto rijbewijs. Vanaf 15,5 jaar kun je namelijk al beginnen met het behalen van je theorie voor het zogeheten “T-rijbewijs”. Voor het starten met de praktijklessen moet je nog wel even wachten, dit mag officieel pas vanaf zestien. Wij adviseren om direct bij het bereiken van 15,5 jaar te beginnen met de theoretische voorbereiding, om het proces van het behalen van het trekkerrijbewijs zo snel mogelijk te laten verlopen.

Theorie en praktijk

Net als voor je autorijbewijs, moet je voor je trekkerrijbewijs een theorie- en praktijkexamen afleggen. Tijdens je theorie-examen is het zaak dat je laat zien dat je weet wat de verkeersregels inhouden en dat je verkeersinzicht hebt. Ben je geslaagd? Dan is je theoriecertificaat anderhalf jaar geldig. Je hebt dan dus anderhalf jaar om je praktijkexamen te halen.

Bij het starten van de praktijklessen wordt meestal een individueel plan opgesteld voor het benodigde aantal lessen, omdat dit sterk varieert afhankelijk van de persoon. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je met voertuig om moet gaan, bijzondere verrichtingen uit te voeren en je leert verkeersinzicht te krijgen. Als je deze drie onderdelen goed beheerst, ben je klaar voor het praktijkexamen.

Gezondheidsverklaring

Wat niet veel mensen weten als ze aan hun rijbewijs beginnen is dat een gezondheidsverklaring vereist is. Het CBR wil namelijk voor je praktijkexamen gaat doen weten of je geestelijk en lichamelijk rijgeschikt bent. Het formulier van de gezondheidsverklaring kan ook gevonden worden op de site van het CBR, hier dien je ook nog eens extra voor te betalen. Het is mogelijk dat het CBR na het indienen van dit formulier aanvullend onderzoek wil zien van een arts of specialist. Dit zorgt ervoor dat het verkrijgen van deze verklaring langer duurt dan normaal, vraag deze dus ruim op tijd aan.

Heb je je gezondheidsverklaring op orde, je theorie-examen op zak en ben je er klaar voor? Dan kun je beginnen aan het praktijkexamen.

Overgangsregeling

Heb je nou jouw autorijbewijs (rijbewijs B) voor 1 juli 2015 al behaald? Het afleggen van een examen voor het trekkerrijbewijs is niet nodig. Dit komt doordat het trekkerrijbewijs tot 2025 automatisch wordt toegevoegd bij de verlenging van het reguliere rijbewijs. Ook als je al een vrachtwagen rijbewijs hebt behaald, hoef je geen trekkerrijbewijs meer te behalen.

Wil jij binnenkort beginnen met je trekkerrijbewijs? Neem dan een kijkje op verkeersschoolwesseldijk.nl

Externe content

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!