Inventarisatie monumentale graven

Algemene begraafplaats Lemmer

DFM – In De Fryske Marren zijn 15 openbare begraafplaatsen. De graven op deze begraafplaatsen worden uitgegeven en beheerd door de gemeente. Hiermee kan de gemeente de nabestaanden een grote variatie bieden aan mogelijkheden. Er is namelijk veel verschil tussen de begraafplaatsen, bijvoorbeeld qua ontwerp en ligging. Niet alleen de begraafplaatsen verschillen van elkaar, maar ook de grafmonumenten die vindbaar zijn op de begraafplaatsen hebben hun eigen (bijzondere) kenmerken / eigenschappen.

Belang behoud monumentale graven
De gemeente vindt het belangrijk om oorlogsgraven en bijzondere grafmonumenten te behouden die van cultuurhistorische waarde zijn. Zo zijn er veel graven met cultuurhistorische elementen die waardevolle informatie bevatten. Zowel over de geschiedenis van de bewoners en de omgeving, maar ook over de ontwikkeling van de begraafplaats en ‘trends’ op het gebied van grafmonumenten. Om te bepalen welke grafmonumenten voor de gemeente monumentaal en/of beschermwaardig zijn, wordt er een inventarisatie gemaakt op de verschillende begraafplaatsen.

Inventarisatie Bureau Funeraire Adviezen
Een erkend bureau dat zich richt op advieswerk over funerair erfgoed, Bureau Funeraire Adviezen, is door de gemeente gevraagd om op de openbare begraafplaatsen een inventarisatie te doen, zodat de gemeente zich een beeld kan vormen over de aantallen historische graven en de cultuurhistorische waarde ervan. De inventarisatie zal plaatsvinden in week 22 van 2019 (27–31 mei). Het bureau zal een onderzoeker op pad sturen die gedurende deze week, op verschillende tijdstippen, te vinden is op de begraafplaatsen in De Fryske Marren. Hiervan zult u geen tot weinig overlast ervaren.

Vragen?
Heeft u vragen hierover dan kunt u contact opnemen met Ronald Stegink via tel. 14 05 14

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!