Internationale vrouwendag in bieb start van Lemster Keukentafel voor vrouwen

Grietje Vaartjes hoopt dat op Vrouwendag in de bieb de fundering wordt gelegd voor een Lemster Keukentafel voor vrouwen. Omdat elke vrouw (ook hele kleine) andere vrouwen nodig hebben die hen stimuleren, enthousiastmeren en bijstaan.

LEMMER – Grietje Vaartjes is programmamaker Mienskip bij de bibliotheek Mar en Fean en is inmiddels een zeer bekend gezicht in de Lemster bieb maar ook in Lemmer zelf. Grietje verbindt mensen op allerlei manieren en met een groot scala aan activiteiten.

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart zou ze graag zien dat vrouwen van allerlei gezindten, kleuren, achtergronden en interesses elkaar ontmoeten op een speciale markt in de bieb. Om bestaande bubbels en hokjes te doorbreken en om elkaar te helpen. Maar Grietje wil meer: ze wil graag dat de dag de start wordt van een Lemster keukentafel waar al die verschillende vrouwen elkaar regelmatig kunnen ontmoeten, helpen en stimuleren. “Zodat ze met elkaar een community vormen van vrouwen met elkaar voor elkaar,” zegt ze daarover.

Hopen op een zaal vol vrouwen

Grietje wordt in die gedachte bijgestaan door sociaal werk de Kear. Samen hopen bibliotheek en De Kear op 8 maart op een hele volle zaal vol vrouwen van heel veel verschillende achtergronden. Voor dat doel zullen er door de hele bieb allerlei mogelijkheden zijn om te netwerken.

Allerlei vrouwenorganisaties, vrouwenverenigingen, vertegenwoordigers van vrouwengroepen en vrouwelijke professionals zijn daarom uitgenodigd. Zij gaan graag in gesprek met vrouwen uit Lemmer en omstreken die iets meer willen weten, die geïnspireerd willen worden of die ergens hulp bij nodig hebben. “We hopen op een lekkere levende markt om te netwerken en elkaar te inspireren. En natuurlijk om telefoonnummers uit te wisselen.”

Keukentafel voor vrouwen die er voor elkaar zijn

De Vrouwendag zou dus een mooie start kunnen worden van een soort keukentafel voor vrouwen. Zo’n community kan heel veel opleveren aldus Grietje. “Vrouwen die elkaar inspireren zijn broodnodig. Of het nu gaat om vrouwen die hier taallessen volgen en contact willen met dames die Nederlands met ze willen praten of iets actiefs willen doen, tot vrouwen die de arbeidsmarkt weer op willen.

Maar ik gun bijvoorbeeld ook een vrouw die geen oma of moeder meer heeft een vrouw die wel de adviserende rol van zo’n belangrijke persoon in je leven wil gaan spelen. Of een vrouw in de bijstand die een zetje in de rug nodig heeft om te geloven dat ze daar zelf weer uit kan komen. Naar mijn mening heeft iedere vrouw eigenlijk zo’n keukentafel nodig. Een keihard netwerk waar je elkaar vindt en die vrouwen sterk maakt. Ik stel me zo voor dat dit vervolgens dan ook een maandelijks terugkerend iets wordt. Zodat vrouwen weten dat er altijd een plek is waar ze terecht kunnen. Waar andere vrouwen zijn met kennis, kunde, ervaring en elkaar helpen.”

Meer informatie over vrouwendag in de bibliotheek Lemmer

De vrouwendag is op vrijdag 8 maart van 14.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek in Lemmer aan de Albert Koopmanstraat 7. Voor alle vrouwen is er om 16.00 uur ook nog een inspiratiesessie van coach Saakje Bakker.

Aanmelden als je als vrouw vanuit je bedrijf of organisatie een rol kunt spelen

De kinderen mogen mee, want er zijn ook kinderactiviteiten en er is koffie, thee en een hapje. Vrouwen die vanuit hun bedrijf, organisatie, vereniging of club een rol van betekenis kunnen spelen, kunnen zich aanmelden via g.vaartjes@bmf.nl of via whatsapp of telefonisch op 06-38982681.