In de rij voor goedkope(re) benzine, diesel en LPG

LEMMER – Morgen, 1 juli gaat de accijns weer omhoog op benzine, diesel en LPG. Dat betekent dat de brandstof per liter 10 cent (diesel) tot 14 cent (benzine) omhoog gaat morgen. De prijs van LPG stijgt dan met 6 cent per liter. Veel mensen reden daarom gisteren en vandaag nog maar even snel naar een tankstation om de tank nog een keertje met goedkope(re) brandstof vol te gooien. Het leidde hier en daar tot wat langere wachttijden en wat rijen. In heel Nederland waren er zelfs stations waarbij de brandstof even op was.

Accijnskorting: nog tot 12 uur vannacht

In maart 2022 besloot het kabinet, vanwege de hoge energieprijzen een accijnskorting in te voeren. Deze maatregel werd per 1 januari nog eens met een half jaar verlengd. Hoewel flink wat mensen in hun beurs echt wel voelen dat alles duurder en duurder is geworden, vonden de regeringspartijen het blijkbaar niet nodig om de accijnsverlaging langer te handhaven. Dus gaan ze vanaf morgen weer omhoog. Wie nog goedkope(re) brandstof wil tanken heeft dus nog de tijd tot 12 uur vannacht. Je betaalt per 1 juli over een liter benzine bijna 0,79 euro accijns (belasting) en dat is dus 13,8 cent meer dan nu. Tank je 50 liter benzine, dan betaal je 39,50 euro aan accijns. Dat is 6,90 euro meer dan vandaag.

Telefoon/internetabonnement ook omhoog

Maar er zijn meer prijsstijgingen vanaf 1 juli. Voor telefoon, internet en tv bijvoorbeeld. Zo betaal je bij Ziggo 10 procent meer en bij KPN 6,4 procent. De bedrijven noemen dat een inflatiecorrectie.

Het minimumloon en de AOW gaan omhoog

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 juli met 3,1 procent omhoog naar 1.995 euro per maand bij een voltijdsbaan. Dat komt neer op 92,08 euro per dag. Ook de AOW gaat omhoog. Zowel bruto als netto komt daar zo’n 2 procent bij.

Late belastingaangifte: belastingrente

Heb je na 1 mei aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting over 2022 of blijkt dat je moet bijbetalen, dan moet je belastingrente betalen. Ook dit gaat omhoog op 1 juli: van 4 naar 6 procent. De belastingrente over de vennootschapsbelasting is een stuk hoger: 8 procent. Dat blijft ook na 1 juli zo.

Huurverhoging

Per 1 juli verhogen veel huisbazen of corporaties de huren ook. Woon je in een sociale huurwoning, dan mag de verhuurder de maandhuur met maximaal 3,1 procent verhogen vanaf een maandhuur van 300 euro of meer. Is de huur lager, dan mag de verhuurder maximaal 25 euro per maand extra vragen. Heb je een hoger inkomen (meer dan 48.836 euro als alleenstaande of 56.513 euro bij een meerpersoonshuishouden), dan is meer huurverhoging toegestaan. De hoogte hiervan hangt af van je inkomen. Ook voor kamers, woonwagens en standplaatsen geldt een maximum van 3,1 procent. Voor vrijesectorwoningen geldt sinds 1 januari een maximum van 4,1 procent.

Kinderbijslag gaat omlaag

De kinderbijslag gaat vanaf 1 juli met ongeveer 3 procent omlaag. Dat ziet er dan zo uit:

Kind tot en met vijf jaar: 261,70 euro per kwartaal (8,06 euro minder dan nu)
Kind van 6 tot en met 11 jaar: 317,77 per kwartaal (9,79 euro minder dan nu
Kind van 12 tot en met 17 jaar: 373,85 euro (11,52 euro minder dan nu)
Je krijgt het nieuwe bedrag begin oktober. Op 1 januari wordt het bedrag opnieuw vastgesteld.

Betalen voor plastic bekers en maaltijdverpakkingen

Een patatje of een maaltijd in een plasticverpakking mag niet meer gratis worden weggegeven vanaf 1 juli. De consument moet daar vanaf morgen voor betalen. Ondernemers mogen wel zelf bepalen wat ze ervoor rekenen. Volledig papieren en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen mogen nog wél gratis worden meegegeven.