“Ik had Samen Actief veel eerder moet ontdekken”

“Ik had Samen Actief veel eerder moet ontdekken” Lonneke Post houdt zich bezig met de groep in Lemmer.

LEMMER – Bij Samen Actief zijn mensen gezellig samen, delen ze ervaringen en doen leuke dingen. Twee keer per week komt de groep samen. Dan wordt er samen koffie/thee gedronken, een wandeling gemaakt, gesport, spelletjes gedaan of wordt er een workshop verzorgd.

Netwerk verdwenen

Joukje (50) en Marijke (48) zijn beide ook deelnemers van Samen Actief. Ze zijn bij Samen Actief gekomen om weer onder de mensen te komen. Door onder andere ziekte, herstellende van kanker en schuldsanering zijn ze thuis komen te zitten. Ondanks dat ze beide kinderen hebben zagen ze steeds meer hun netwerk om hun heen verdwijnen en werden de dagen zwaarder. Van een gezond leven, een eigen onderneming, naar helemaal niks. De wereld om hun heen werd klein. Beide apart van elkaar kwamen ze bij Samen Actief terecht. Joukje en Marijke leerden elkaar kennen en er ontstond een mooie vriendschap. Iemand bij wie ze (h)erkenning vinden, hun verhaal kunnen delen en zich gesteund voelen. Doordat Marijke niet kan autorijden i.v.m. lichamelijke klachten haalt Joukje haar altijd op, in ruil daarvoor neemt Marijke een zelfgemaakte maaltijd voor Joukje mee omdat zij het niet breed heeft i.v.m. de schuldsanering. Een klein gebaar met een grote betekenis, het gevoel dat ze van waarde zijn.

Voor inwoners die actiever willen worden

Samen Actief is een collectieve en laagdrempelig activiteit voor inwoners uit de Fryske Marren die actiever willen worden, meer willen bewegen en sociale contacten willen opbouwen. De buurtwerkers van Sociaal Werk de Kear kijken samen met de deelnemers naar hun persoonlijke doelen zodat ze hier ook zelf mee aan de slag kunnen. Met het resultaat: een mooie vriendschap, vrijwilligerswerk, extra ondersteuning bij het dagelijks functioneren of gevoel van zingeving.

Bewegen als middel

Frank (Buurtwerk Sport en Cultuur) vertelt er graag meer over: “Vanuit onze functie als buurtwerker Sport en Cultuur zorgen wij ervoor dat inwoners die meedoen aan het project Samen Actief weer zelfstandig kunnen participeren in de maatschappij. Het project start met een intake door middel van de tool Mijn Positieve Gezondheid waarbij wordt gekeken naar de wensen, behoeften en talenten van de deelnemer. Dit wordt in kaart gebracht en gekoppeld aan een persoonlijk doel. Tevens kijken wij goed of er meerdere individuele doelen samengebracht kunnen worden.

Want hoe dichter je aansluit bij wat de deelnemers zelf aantrekkelijk vinden en nodig hebben voor een grotere participatie, hoe beter het is. Nadat de intakes zijn afgerond start de groep met het inhoudelijke programma, twee keer per week 12 weken lang komt de groep samen om met zichzelf en elkaar aan de slag te gaan binnen verschillende thema’s. Niet het spel, training of de tak van sport zijn het vertrekpunt voor de programmering, maar juist de deelnemers en hoe sport en bewegen hen verder kan helpen bij de terugkeer in de maatschappij. Tijdens het programma zorgen wij dat er een sfeer ontstaat waarbij men elkaar vertrouwd en waar er aandacht is voor elkaar, en waarbij wij elkaar op een respectvolle manier behandelen. “

Coaching op talent

Frank vervolgt: “Iedere deelnemer heeft zijn eigen doelen. Om deze doelen te laten slagen coachen wij de deelnemers tijdens het programma en de beweegactiviteiten. We helpen de deelnemers vaardigheden te ontwikkelen en op hun houding te reflecteren. Door hier aandacht aan te besteden kunnen de deelnemers nagaan waar hun talenten liggen en hoe zich dit verhoudt tot hun persoonlijke ambities en doelen. Als buurtwerkers zijn wij er tijdens dit programma niet alleen om de deelnemers te motiveren en aan te zetten tot participatie, maar zijn we er ook voor ze wanneer ze vastlopen en een luisterend oor nodig hebben. Er is ruimte voor een telefoontje of een één op één gesprek om er vervolgens weer vol tegen aan te gaan.”

“Het is prachtig om te zien hoe iemand stap voor stap groeit naar een zelfredzamer leven en weer kan meedoen in de maatschappij”

Een warme overdracht

Aan het einde van het project maken wij een inschatting waar de deelnemers staan in hun mogelijkheden tot participeren. Het blijft maatwerk waardoor het van belang is dat wij de sociale kaart en het netwerk goed op orde hebben. Wij begeleiden en bemiddelen deelnemers naar een vervolg. Dit kan zijn bij ‘Samen Actief Light’, Pastiel, de Wurkjouwer, sportverenigingen of naar vrijwilligerswerk. Het kan ook zijn dat er in de groep nieuwe sociale contacten zijn ontstaan waardoor men elkaar opzoekt en elkaar helpt. Zo kwam er eerder een idee vanuit de groep om gezamenlijk een wandelgroep te starten, wij ondersteunen dit idee totdat het helemaal zelfstanding draait. Voor ons is z’n groep dan weer een mooi initiatief wat dan onderdeel wordt van samen actief light.

Ook meedoen?

Wil je aansluiten bij Samen Actief, maar is het programma al gestart? Dan kun je instappen bij een Samen Actief Light groep. Dit zijn de lokale beweeg of –activiteitengroepen waarbij je door kunt stromen naar het Samen Actief programma. De buurtwerker uit uw gebied zal met je kijken naar wat het beste bij je past.

Hebben we je interesse gewekt en wil je aansluiten bij een wandeling? Neem dan contact op met de buurtwerker uit jouw gebied:

Gebied Joure: Agnes Engelsma – 0682053677
Gebied Lemmer: Lonneke Post – 0651291195
Gebied Balk: Frank Timmerman – 0651291262