Huurders krijgen sleutel nieuwe woning Zuiderzeestraat

Lemmer – Gisteren was de overdracht van de 39 nieuwbouwwoningen aan de Zuiderzeestraat van bouwer Lont aan Dynhus.

Een dag later, vandaag dus hebben de meeste huurders van de 39 nieuwbouwwoningen aan de Zuiderzeestraat de sleutel ontvangen van hun nieuwe huis. Meneer en mevrouw Bokma-Heijn kregen het eerste exemplaar uit handen van Manja van Meerloo, bewonersbegeleider van woningcorporatie Dynhus. Het paar woonde altijd op nummer 29, hebben bijna 2 jaar op nummer 73 gewoond die als tijdelijke woning  dienst deed en konden vandaag dus hun nieuwe onderkomen in gebruik nemen. “We wilden graag terug, want we vinden dit een mooi plekje,” aldus het paar. En ze zijn ook blij dat de woning zo energiezuinig is. “Zeker in deze tijd niet verkeerd.”

Grondwaterpomp, zonnepanelen en infrarood

De straat ligt er ruim bij en oogt fris. De woningen zijn ruim van opzet en bieden veel comfort. Bovendien lijken ze op de oude woningen, maar dan met de gemak van tegenwoordig. Het zijn bovendien dus energieneutrale en gasloze woningen met heel veel zonnepanelen op het dak en een grondwarmtepomp.  Er zijn 27 gezinswoningen gebouwd en 12 levensloopgeschikte huizen. De grondwarmtepomp verwarmt de benedenverdieping met vloerverwarming en levert het warme water. De bovenverdiepingen hebben infrarood (verwarmings)panelen. En op de daken liggen dus zonnepanelen. Veel zonnepanelen.

Stijl van toen

Op de plek waar de nieuwbouwwoningen nu staan, stonden eerder naoorlogse woningen in Delfts Roodstijl. Bij het ontwerp van de nieuwe huizen ging architectenbureau INBO uit van deze historische stijl. Je ziet verschillende kenmerken van de Delfts Roodstijl weer terug in deze huizen. Lont bouwde de huizen met een herkenbare kleur van het metselwerk, de indeling van de kozijnen in de gevels, de schoorsteen en het raampje boven de voordeur. Dynhus is trots op deze nieuwe pareltjes met de combinatie van een authentieke uitstraling en de grote mate van duurzaamheid.

Schoonmaak

Op de dag van de aflevering was een Drents schoonmaakbedrijf druk bezig om alles spic en span te maken. Ze lapten alle ramen, hadden daarvoor alle vloeren al stofgezogen. Morgen gaan ze nog even door, want het werk is nog niet helemaal af.

Schuttingen en weg

De schuttingen van de bewoners worden ergens in mei geplaatst. Ook moet de weg door de straat nog opnieuw worden aangelegd door de gemeente.