‘Húske’ geopend

Froukje en Femke hielpen een handje mee bij de opening van it húske. (fotograaf Johan Westenbroek)

TSJÛKEMAR – Donderdag 13 juli is het eerste ‘húske geopend. Het drijvende vuilwaterstation mét toilet ligt momenteel bij het eiland Marchjepôle. De installatie werkt op energie van zonnepanelen en is daardoor zelfvoorzienend en duurzaam. Per toiletbezoek betaal je € 0,50 en voor het lozen van een vuilwatertank € 1,75.
De opening werd verricht door Michiel Schrier en Frans Veltman. De heren werden hierbij geassisteerd door Froukje en Femke van de basisschool de Reinbôge.

It Húske ligt vanaf de zomervakantie op 3 plekken: Bij de Marchjepôle, in de Noarder Alde Wei, vaarweg tussen Joure en Goaiïngarypster Puollen en in de Sont, aan de vaarweg tussen Workum en de Fluezen.

Met verschillende servicepunten in Fryslân wordt het steeds makkelijker om je vuilwatertank op een verantwoorde manier te legen. Dit voorkomt dat medicijnresten en ziekteverwekkende bacteriën in het water komen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor maag-darmstoornissen en aandoeningen aan de luchtwegen en gehoorgangen. Vooral kinderen zijn kwetsbaar; zij krijgen tijdens het zwemmen relatief veel water binnen.
De opening was onderdeel van een bijeenkomst van de Vereniging Friese Gemeenten.

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!