Honderden aalscholvers door gevulde ´menukaart´

LEMMER – In het water bij ´t Hop in de Lemstervaart is het aantal aalscholvers niet meer te tellen. Het water daar wordt bevolkt door honderden zwarte vogels, die overigens beschermd zijn. De reden waarom de dieren zo graag in het water vertoeven heeft te maken met het feit dat het daar één groot restaurant is.
Het water zit namelijk tjokvol vis en dat is nu eenmaal het maal waar de aalscholver heel erg gek op is. In het water leven vooral heel veel voorntjes. De tienduizenden vissen zijn met het blote oog vaak gewoon te zien.
Er is trouwens niet één soort aalscholver, er zijn wel 42 verschillende soorten. Het zijn grote vogels die wel tot een meter lang zijn en met een spanwijdte van hun vleugels tot wel anderhalve meter. De dieren vallen op, omdat ze helemaal zwart zijn, maar witte wangen hebben en een gele plek op de plek van de aanhechting van de bek. Opvallend is verder dat de aalscholver zwemvliezen tussen de voortenen heeft en kan zwemmen. Hij vangt zijn vis door te duiken. De aalscholvers eten levende vis en dan bij voorkeur voorn, baars, snoekbaars en paling.
Per dag staat er per vogel zeker een pond vis op het menu. Broedende aalscholvers eten bovendien wel een kilo vis per dag.