Hoe boksen, donaties, vrijwilligers en olie samenkomen op de LE50

De LE50 kan met de donatie van Vakgarage Aukema weer 2 jaar olie verversen.

LEMMER – Vakgarage Aukema heeft onlangs een vat bijzondere motorolie gedoneerd aan de LE50. Daarmee kan de stichting LE50 weer 2 jaar vooruit als het gaat om het verversen van de olie in de motor. Het gaat om een bijzondere soort olie die ook nog eens een aardige duit kost. Het garagebedrijf zocht echter uit welke olie geschikt is voor zo’n type motor en gaf vervolgens het noodzakelijke middel cadeau aan de Stichting. Een stichting die daar heel blij mee is, maar ook grotendeels afhankelijk van dat soort giften. “We kunnen ook altijd rekenen op Jachtwerf Gebroeders Zevenberg in Lemmer, Maronier en Skipperland,” zeggen vrijwilligers Marten Bijlsma, Sake Visser en Jeen Bijkerk die er net een middagje varen op hebben zitten. Want ook dat is mogelijk: wie dat wil kan het authentieke schip huren. Voor 2 uur, maar ook voor een hele dag. Inclusief schipper en maat vanzelfsprekend.

Altijd woekeren met geld
Bij de Stichting is het altijd woekeren met geld en middelen. En nu helemaal in coronatijd, nu er al 2 jaar lang niets is binnengekomen omdat er niet gevaren mocht worden met passagiers. “Als vrijwilligers werken we natuurlijk pro deo. En daarnaast proberen we van alles bij elkaar te scharrelen voor zo weinig mogelijk.” Connecties zijn daarbij onontbeerlijk zeggen de mannen. Daarom bezoekt de LE50 ook veel evenementen om te laten zien wie ze is. “En dan ontstaat heel natuurlijk dat mensen helpen en dat wij van de LE50 vaak ook weer iets terug kunnen doen.”

Vrijwilligers gezocht
Naast geldelijke steun, zou de stichting ook graag meer vrijwilligers willen hebben, zegt Jeen Bijkerk. “Er zijn nu zo’n 16 mensen aan de stichting verbonden, maar ook bij ons vergrijst het. We zoeken jonge mensen voor allerlei activiteiten. Van varen tot technische zaken, maar ook voor activiteiten op de achtergrond. De monteur zie je bijvoorbeeld nooit, maar hij is er wel. Mensen die meevaren zijn veel meer zichtbaar, maar iedereen is belangrijk.” En jong betekent dan vaak vanaf een jaartje of 40. “Maar veel jonger mag natuurlijk ook, dat vinden we alleen maar leuk.”

Marten:”Iedereen doet zo zijn eigen ding en waar hij of zij goed in is. We hopen dat meer enthousiastelingen zich bij ons melden. Want dat is belangrijk om dit deel van onze geschiedenis te behouden, maar ook heel leuk om te doen.” De vrijwilligers bestaan uit mensen uit allerlei geledingen en natuurlijk uit veel “oorspronkelijke” Lemsters. Maar onder hen ook een voormalig Nederlands bokskampioen. “Chris Lantrok komt oorspronkelijk uit het westen, maar woont tegenwoordig in Lemmer en geeft ook zijn vrijwillige hulp aan het de visserman aak.”

Helpen of informatie

Wie na het lezen van dit stuk meer informatie wil, vrijwilliger wil worden, iets te geven heeft of de vissers aak wil huren kan terecht op de website van de LE50. Bij de VVV Lemmer kan ook een kaartje worden gekocht voor meevaren op de vrijdag.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!