Het oude vuur gaat hopenlijk weer branden: na pittig debat toch onderzoek

LEMMER – Het oude vuur, fungerend als vuurtoren naast het sluizencomplex bij de haven gaat hopenlijk weer branden. Dat hebben de politieke partijen bewerkstelligd. De door de PVDA met steun van VVD, CDA en GroenLinks ingediende motie om te kijken of er draagvlak is voor herbouw van “Ut ôde fuur” bij de Lemster Slús in Lemmer, is aangenomen.

Onderzoek

De naar aard en schaal te bouwen toren past in het recreatieve en toeristische product van de gemeente en leent zich goed voor een werkleerproject of jongerenproject. Ook wordt met het vuur een deel van het historisch oude havengezicht hersteld.

Pittig debat

Wietze de Haan van de PvdA:”We hebben het college na een pittig debat kunnen overtuigen dat het van belang is dat het college dit oppakt en draagvlak zoekt voor het idee. De gemeente zal nu ondernemers, scholen, empatec, stichtingen en andere partijen benaderen om te bezien of er draagvlak voor is. En daarvan verslag doen aan de gemeenteraad van de gemeente De Fryske Marren. De eerste stap naar de bouw van “ut ôde fuur” is genomen. Hulde voor de brede steun van bevolking en raad.”

Lemmer als vissersdorp levendig houden

Volgens de Pvda werd in het verleden het aangezicht van de haven van Lemmer bepaald door “het Oude Vuur” (“Ut ôde fuur”). Veel mensen zouden het vuur graag terug zien volgens de partij. Ook zou het een mooie aanwinst voor Lemmer zijn en de herinnering van Lemmer als vissersdorp levendig houden.

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!