Het is weer koffietijd

INGEZONDEN – Het is zo langzamerhand algemeen bekend dat de kloof tussen de hoogte van vermogens en inkomens almaar groter wordt. Voor de voorstanders daarvan is er goed nieuws! De topman van het beursgenoteerde moederbedrijf Jacobs Douwe Egberts Peet’s krijgt een bonus van €10.000.000.- (tien miljoen euro). In aandelen. Dit gratis aandelenpakket kan oplopen tot €33.000.000.-, zo is uit de krantenberichten op te maken. Schande, vinden de werknemers van Jacobs DE, want de directie weigert tot nu toe een fatsoenlijke CAO met hen af te sluiten. Super vrijgevig waar het de top betreft, super gierig als het om de mensen gaat die het werk doen. Nog altijd ligt er een groot bedrag voor Jacobs DE te wachten. Bij de gemeente De Fryske Marren. Een bedrag dat op kan lopen tot €1.500.000.-!

Een bedrag dat er niet is, maar waarschijnlijk, wanneer Jacobs DE erom verzoekt, ergens vandaan getoverd moet worden. Voor een ‘innovatiecluster’, zegt men. Het is Jacobs DE beloofd. En de gemeenteraad dan, uw volksvertegenwoordigers? Die zijn in 2017 hierover ‘vertrouwelijk’ ingelicht. Want de bevolking mocht het niet weten. Het zal niet onbekend zijn dat de gemeenten en dus ook onze gemeente er financieel nou niet bepaald florissant voorstaan. Er zal ook wel weer bezuinigd gaan worden. Wat zou er met dat geld – dat er (nog) niet is – wel niet gedaan kunnen worden. In Lemmer, Joure, Balk en al die andere dorpen? Of niet of minder bezuinigen.

Gemeente De Fryske Marren gaf in 2018 ook al €100.000.- aan Jacobs DE. Een gemeentelijke bijdrage voor een een reorganisatie bij het bedrijf, die bijna honderd werknemers hun baan kostte. Toestemming van de gemeenteraad was toen niet nodig, want B&W mogen tot zo’n bedrag zelf uitgaven doen. Het gaat niet goed met de wereld, zeggen heel veel mensen terecht. Aan de ene kant honger en ellende, aan de andere kant hopen de rijkdommen zich op. Wat aan de top van de politiek gebeurt, werkt ook door tot in de lagere regionen, zoals gemeenten. Waar men zich vroeger voor schaamde is zo langzamerhand het ‘nieuwe normaal’ geworden. Al die mensen die daar maar niet aan kunnen wennen, hebben groot gelijk! Het was bij Jacobs DE weer eens koffietijd….
Rinze Visser,
Fractievoorzitter NCPN

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!