Hessel al meer dan 45 jaar postbode bij PostNL

LEMMER – Op 1 maart was postbode Hessel Brouwers uit Lemmer ruim 45 jaar werkzaam bij PostNL. Hij en zijn gezin zaten toen echter midden in een verhuizing. Maar nu is er tijd voor een terugblik.

“Ik ben in 1976 begonnen als PTT postperronmedewerker in Den Haag. Daar was ik medeverantwoordelijk voor het bevoorraden van postwagons en treindelen. Dit gebeurde met zeer strakke tijden omdat de posttreinen tussen het reguliere netwerk heen moesten sprinten. Het was ook zwaar werk, want alles gebeurde toen nog met de hand. Een paar jaar later ben ik overgestapt naar de afdeling departementen. Dit betekende het met de auto bevoorraden van ministeries en grote bedrijven. Ook erg leuk werk om te doen. Totdat ik gevraagd werd om op een klein bestelkantoor te komen werken als chauffeur. Daar was een tekort aan personeel. De stap was makkelijk gezet omdat ik daar ook in de groep van mijn broer kwam. Hij was daar namelijk al geruime tijd werkzaam.”

Bevoorraden ambassades, Vredespaleis en het Internationaal Hof

Hessel kreeg daar naar eigen zeggen een hele mooie taak toegewezen. “Het bevoorraden van ambassades en ook departementen zoals de ambassade van het Vaticaan, het Vredespaleis en het internationaal hof. Dit werk heb ik een aardige tijd gedaan en met heel veel plezier. Maar daar kwam abrupt een eind aan omdat ik tussentijds had besloten om mijn werkzaamheden te verplaatsen naar Friesland.” Van Den Haag naar Friesland lijkt een hele stap, maar was het voor Hessel niet. “Ik kwam hier al vanaf mijn 2e levensjaar met mijn ouders en heb dit volgehouden tot mijn 16e. Maar Friesland bleef toch trekken. Toen heb ik een poging gewaagd om hier te kunnen werken en heb een sollicitatie gestuurd naar de directie van PostNL in Friesland. Ik had een grotere plaats uitgezocht, zoals Heerenveen en daar mijn aanvraag neergelegd. Maar er was toen geen plaats. Ik belandde in de la. Als er plek was zou ik wel als eerste gebeld worden.”

Maar die la bleef 2 jaar dicht. “Totdat ik een telefoontje kreeg uit Joure. Of ik nog interesse had om in Friesland te komen werken als chauffeur. Ik hapte direct toe en een week later heb ik mijzelf in Joure gepresenteerd. Ik moet zeggen het voelde gelijk al goed. De ontvangst, de vriendelijkheid en de openheid van alle postbodes daar. Dit voelde zo goed dat ik een maand later al gestart ben en Den Haag achter mij heb gelaten.”

Opkomen voor de medewerkers
“Ik ben nu al meer dan 20 jaar werkzaam in Friesland en heb het nog steeds erg naar mijn zin. Ik ben ik nu werkzaam in Heerenveen als voorbereider en loop in bestelling in Lemmer. Daarnaast heb ik mijzelf een aantal jaren geleden verkiesbaar gesteld voor de Onderdeel Commissie van PostNL. Daar zit in mijn 2e termijn uit. Dit Onderdeel Commissie werk ligt mij na aan het hart. Met de baas van PostNL in overleg VOOR de medewerkers. Want dat wilde ik graag: opkomen voor de medewerkers om de werkomstandigheden op een niveau te houden dat is afgesproken met de baas. Een hele taak natuurlijk, maar leuk om te doen. Ik ben op dit moment aanspreekpunt van Assen, Heerenveen en Hoogeveen. Daarnaast doe ik ook nog in het noord-oosten controles voor PostNL op depots en kantoren om de kwaliteit te meten van de klaargemaakte post. Verder ben ik aangesloten bij het zogeheten Covid-19 plakteam. Hier ben ik landelijk belast met het aftekenen van looprichtingen en andere signing om zo veilig mogelijk te kunnen werken. En  om zo de corona besmettingen binnen PostNL in te dammen. Op dit moment heb ik alle kantoren bezocht in Nederland, wat ook weer echt leerzaam was. En kon ik ook zien dat alle postmedewerkers bijna hetzelfde denken.”

Heel gezellig

“Zoals gezegd heb ik binnen PostNL veel onderdelen gezien. En ik werk na ruim 45 jaar nog steeds met veel plezier, ik loop zo af en toe een bestelling in de code 8531K. Daar kennen veel mensen mij en spreken me aan en dat is echt heel gezellig. Ik hoop het nog een paar jaar vol te houden, waarna ik van mijn pensioen mag genieten. Om dat te bereiken moet ik het nog 3 jaar volhouden.”

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!