Herberg De Wildeman is nu officieel van Kevin, Sven en Ties Dam

Herberg De Wildeman is nu officieel van Kevin, Sven en Ties Dam

LEMMER – Donderdag 23 mei 2024 gaat de boeken in als de datum dat Kevin, Sven en Ties Dam de trotse eigenaren zijn geworden van Herberg de Wildeman. Een Herberg met hotelkamers en een restaurant en het pand van de makelaardij naast de Herberg. Op die bewuste donderdag passeerde de acte bij de notaris en werd de horecagelegenheid weer een familiebedrijf. En volgens Benny Dam blijft dit nu dus zo tot in einde van dagen en komt er een einde aan een hele onrustige periode in een pand dat zo bij Lemmer hoort.

Lange onderhandelingen

Het was wel een lange weg om zover te komen, vertelt de trotse vader van het drietal. “Dat de Wildeman dicht was, was velen een doorn in het oog. Wij vroegen eens rond wat de eigenaren daar nu mee wilden. Toen bleek dat ze wel wilden verkopen.” Die eigenaar bleek opeens een Zwitserse belegger te zijn die totaal geen binding had met het pand of de historie. Lange onderhandelingen volgden, maar uiteindelijk werden de partijen het toch na een half jaar eens. “En nu gaan we stap voor stap alles aanpakken.”

Vernielingen hotelappartementen

De deuren van het etablissement waren vanzelfsprekend al wel een paar weken open. Veel Lemsters en toeristen hebben de weg naar de horecagelegenheid al gevonden voor een drankje en of een hapje.
Ondertussen is er op veel plekken een enorme renovatie gaande. Er wordt op verschillende plekken geverfd om het pand ‘warmer’ te laten voelen. Bovendien is er veel gebeurd en moet er nog veel gebeuren in de 7 prachtige hotelappartementen boven het restaurant. Die waren namelijk bijna allemaal vernield door de jeugd die daar vanuit een stichting inzat. De ravage is daar dan ook niet te overzien: vaatwassers die volledig in elkaar zijn getrapt, fornuizen die als een blikje zijn samengevouwen, kapotte deuren, bedrading die van de muur is getrokken, brand die is gesticht in de kamers. Zelfs de dakpannen zijn naar beneden gegooid.

Breed aanbod aan kamers samen met Lytse Knipe

Een aantal kamers is overigens alweer helemaal hersteld en die zien er prachtig uit. Aan de anderen wordt hard nog gewerkt, maar mensen kunnen wel al boeken voor de appartementen die weer helemaal in ere zijn hersteld. In de bruidssuite zou menigeen wel voor altijd willen wonen, zo mooi ziet dat hele grote appartement eruit. Met het aanbod van 7 prachtige appartementen en de 15 kamers van it Lytse Knipke dat Kevin al langer bestierde kunnen de heren Dam bovendien een brede markt bedienen. “Van het lage segment tot het hogere segment. Voor iedere doelgroep bieden we nu een onderkomen. De gasten van it Lytse Knipke kunnen we bovendien doorverwijzen naar het restaurant van de Wildeman. En de kamers van de Herberg liggen midden in het centrum en je kijkt zo uit over Lemmer. Bovendien kun je helemaal zelfvoorzienend zijn omdat je er ook in kunt koken. Voor ieder wat wils dus.”

Terugkeer van de ziel

Verder wordt hard gewerkt aan de ‘terugkeer” van de ziel van het pand zoals Benny dat noemt. Dat betekent dat de jonge ondernemers op termijn weer feesten, bruiloften en partijen willen gaan doen. En dat mensen die er vroeger vergaderden of er activiteiten hielden weer terug kunnen naar hun oude stek. “Maar we willen ook een plek zijn voor jongeren. Zodat die hier ook een mooie plek vinden. Eigenlijk zien we de Wildeman als een soort dorpshuis. Alles wat vroeger in de Helling werd gedaan, kan hier plaats vinden. Compleet met sjoelbak en rummikub.”

Cor Bergsma

Cor Bergsma, het vroegere voetbalmaatje van Benny is inmiddels ook werkzaam bij de jonge eigenaren. “Met tientallen jaren ervaring in de horeca is hij bij uitstek de man voor deze baan. Kevin doet samen met hem de ontvangst en de bar en Sven en Ties staan met de rest van een superploeg in de keuken. De fijne kneepjes van het horeca vak hebben ze alle drie geleerd bij De Eerste Aanleg, dus daar hebben we ook gevierd dat het pand nu van hen is. Het mooie is, alles komt op deze manier ook weer samen.”

Rustig aan opbouwen en aanvraag terras

Rustig aan opbouwen is nu het devies van de heren. “Ze zijn alle drie eigenaar, dus ze willen het zo goed mogelijk doen en kwaliteit leveren. En er gewoon een mooie en fijne plek van maken.’
De terrasaanvraag is verder ingediend bij de gemeente, zodat mensen ook met mooi weer bij De Wildeman buiten kunnen genieten. “Dat wordt strak en netjes, maar ook met veel groen. Het is alleen even afwachten wanneer die vergunning er is. Wij willen liever vandaag dan morgen starten.”

Menukaart en weekspecials

De menukaart wordt verder langzaam uitgebreid. “We serveren vis, vlees of vegetarische gerechten. We gebruiken voor het serveren daarvan wel grote borden. Zodat een goede maaltijd op zo’n bord past en je dus snel kunt uitserveren. Nieuw zijn de specials die daar elke week nog aan toegevoegd worden. Zo breiden we dat langzaam uit.”

Cocktails

Op het moment dat Lemsternijs het interview houdt, zitten Kevin, Sven en Ties bovendien allerlei drankjes te proeven die mogelijk ook op de kaart komen cocktails. “Ze zijn sowieso met heel veel partijen in onderhandeling om te kijken wat het aanbod nog aantrekkelijker kan maken. Ze proberen daarbij wel van zoveel mogelijk lokale partijen af te nemen. Zo komt de vis van LEHOS bijvoorbeeld.”

Geven om de Wildeman en Lemmer

De drie jonge ondernemers in de leeftijd van tussen de 20 tot 26 jaar hebben naast de steun van hun ouders ook die van de Koninklijke Horeca Nederland. “Dat vinden we ook belangrijk. Het is en blijft voor de jongens vooral keihard werken de komende vele jaren. Maar ze gaan er vol voor en willen er iets prachtigs van maken. De Wildeman is weer een familiebedrijf en blijft dat nu ook voor altijd. Met mensen die er weer echt om geven en die om Lemmer geven.”