Haardhouthandel Rook levert hoge kwaliteit hout: voor kachel tot pizzaoven en hottub

Haardhouthandel Rook heeft hout in diverse soorten te koop voor verschillende doeleinden. En het is direct te gebruiken. Maar ook briketten, kolen en turf zitten in het assortiment. Foto Haardhouthandel Rook

MARKNESSE/LEMMER – Veel mensen uit Lemmer en omgeving weten Haardhouthandel Rook in Marknesse inmiddels te vinden. Maar er zijn ook nog heel veel die niet weten dat het gespecialiseerde bedrijf hen kan voorzien van allerlei soorten hoogkwalitatief hout en voor allerlei soorten doelen.  “Wij hebben grote voorraden stook klaar hout liggen. Dus hout dat niet meer gedroogd hoeft te worden. En dat dus ook niet rookt en niet stinkt bij gebruik.”

Voor pizzaovens en hottubs, maar ook campings en bungalowparken

“We leveren bovendien ook de houtbrandstof voor pizzaovens, hottubs en voorzien veel camping en bungalowparken voortdurend van hout voor hun gasten en voorzieningen. Omdat ze bij ons maar hoeven te bellen en ze kunnen het komen halen of we brengen het.” Dit zegt Wilko Rook die met zijn achternaam vaak de vraag krijgt of hij die speciaal voor zijn bedrijf heeft veranderd. Hij lacht:”En dat is dus niet het geval. Ik ben gewoon met deze naam geboren.”

30 jaar het adres

Rook is met zijn vrouw al 30 jaar haardhoutleverancier en ze hebben ook klanten die vanaf het prille begin bij hen komen. “Omdat ze weten dat we een vertrouwd adres zijn.”  Ze begonnen klein, kregen steeds meer contacten en kunnen de klant nu het jaar door leveren wat hij nodig heeft.  “Vroeger kochten mensen vanaf december een voorraadje en dan was het ergens in januari of februari weer gebeurd. Tegenwoordig is de vraag er het hele jaar door. Voor buitenkachels, hottubs, barbecues en  nog veel meer.’

Met briketten 20 uur de kachel gaande houden

Naast hout kan de kleine en grote klant ook terecht voor kolen, briketten en turf. “Met 3 briketten houd je de kachel in de meeste gevallen wel 20 uur gaande. Dan gloeit hij gewoon lekker door. We adviseren mensen wel altijd even te experimenteren: de ene kachel is de andere niet. Maar met die briketten zorg je er voor dat de kachel niet uitgaat zonder dat je er hout op hoeft te gooien en dat het behaaglijk blijft zonder dat je er bij hoeft te blijven.” En even wat briketten halen is ook zo gepiept, laat Rook weten. “Soms komen mensen hier voorrijden met een aanhangwagen omdat ze denken dat die briketten zo’n hele kar beslaan. Terwijl je zo’n zakje gewoon achter in de kofferbak stopt.” Smederijen weten het bedrijf overigens ook goed te vinden. Voor smeedovens heeft Rook de beste smeedkool te koop die er in Nederland te krijgen is in de vorm van Colombiaanse vetkolen. Gerenommeerde smederijenweten de firma dan ook heel goed te vinden.

Big bag

Gemak dient de mens vinden ze bij Haardhouthandel Rook. Dus kan de klant tegen een borg van 5 euro een big bag aanschaffen waarin het hout gemakkelijk vervoerd kan worden. “En natuurlijk helpen we graag een handje als mensen de big bags op komen halen. Dan pakken we de heftruck en helpen even laden op kar of busje. Want dat is ook het voordeel van zo’n big bag: je laadt hem zo ook achterin een busje. En breng je zo’n big bag weer terug, dan krijg je er een andere voor terug bij de volgende bestelling.”

Advies: Voor iedere kachel, pizzaoven of barbecue ander hout nodig

Je hebt hout en hout, zo stelt Rook nog even duidelijk. “En ik kan wel stellen dat wij hout hebben voor iedere kachel, pizzaoven of barbecue. Daar adviseren we ook graag over. Aan de hand van het stookgedrag geven wij graag aan welk hout dan het beste is. Wie bijvoorbeeld ook de cv of de boiler van warmte moet voorzien met de houtkachel heeft een andere soort hout nodig dan iemand die even voor de gezelligheid op zaterdagavond de haard aansteekt. In dat laatste geval moet het snel branden en moet het niet 3 uur duren voordat er iets gebeurt. Dan is eikenhout bijvoorbeeld niet een goede keuze.”

Houtsoorten

In het assortiment van de haardhouthandel heeft de klant de keuze uit eiken, berken, essen, haagbeuken en elzen. Allen met hun eigen specifieke eigenschappen waarover graag uitleg wordt gegeven. Een mix kan ook trouwens.  “Maar we leveren ook aanmaakhout. Niet van dat prutspul, maar echt goed hout. Vaak weten mensen dan ook niet wat ze hier zien en horen. Want we leggen ook graag uit wat de kwaliteiten zijn: we hebben er tenslotte verstand van.”

Proefstukjes

Wie na die uitleg nog niet helemaal precies weet wat hij wil, krijgt ook desgewenst gewoon wat proefstukken mee. “Om zelf uit te proberen wat het beste past.”

Halen: bel eerst even van te voren

De klant kan bij het bedrijf zijn bestelling zelf ophalen. “Maar vooraf bellen is dan wel gewenst. We zijn dan wel 6 dagen per week geopend, maar we zijn ook vaak op pad om te bezorgen. Het is jammer als iemand hier voor de dichte deur staat.” Uit die woorden blijkt wel al dat het laten bezorgen ook geen enkel probleem is. “Volle pallets, los gestort of in big bags. Het is allemaal mogelijk. Het is maar net wat iemand wil.”

Meer informatie en website

Haardhouthandel Rook is bereikbaar op telefoonnummer 0527-203929. Voor een bezoek aan het bedrijf is bellen gewenst. Het bedrijf is gevestigd aan de Oudeweg 53 in Marknesse. Meer informatie is ook te vinden op de website https://haardhouthandelrook.nl/home.