Gratis uien als boerenprotest

LEMMER – Boer Leo Dorst uit Rutten staat op maandagmiddag met een hele kar vol uien bij het oude gemeentehuis. Iedereen die dat wil kan een zak (wel een zakje meenemen) vullen en ze thuis lekker opsmikkelen. De boer die pootaardappelen, uien, graan en suikerbieten verbouwt, was eerst bij het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen, maar toog toen met een kar vol uien huiswaarts. En bedacht toen dat hij de uien ook in Lemmer kon uitdelen. Daar kan hij rekenen op veel sympathie, gesprekken over wat er gaande is soms ook kritische vragen.

Sociale tuin

De boer wordt bijgestaan door een buurman en een aantal vrouwen van een sociale tuin die Dorst ook heeft opgezet. “Omdat mensen vraagtekens zetten bij hun voedselzekerheid en terug willen naar het verbouwen van eigen voedsel heb ik dat opgezet. En wat we nooit dachten was dat dit initiatief ook zoveel sociaals teweeg brengt. Een bakkie met elkaar doen, gezelligheid, een praatje met elkaar.”

Beleid om te huilen

De uien nam de landbouwboer mee omdat het stikstofbeleid van de regering is als het doorsnijden van een ui, namelijk om over te huilen. Zijn eigen bedrijf zal  met het nieuwe beleid nog niet direct e maken krijgen omdat hij in de akkerbouw zit (hoewel op het kaartje ook al staat dat hij bijna 50%minder stikstofemissie moet realiseren), maar de veeteeltboeren steunt hij op deze manier wel. Bovendien vindt hij het hele stikstofbeleid belachelijk. “Al miljoenen jaren is er stikstof in de lucht. Dat is nodig voor plantaardig leven, het is een onderdeel van het leven en het maakt dat de natuur groeit. Door veel strengere mestwetgeving is bovendien van mestdumping al heel lang geen sprake meer zegt hij. En er zijn in Nederland ook beslist niet meer beesten dan 50 jaar geleden. Alleen de politiek heeft de stokstof tot probleem gemaakt. Maar in zijn ogen is het niet anders dan een ordinaire sanering van de branche. Duitse toeristen die voorbij komen vragen wat er aan de hand is en waarom er uien worden uitgedeeld. Ze kijken met opgetrokken wenkbrauwen als hij het hen vertelt. Volgens hen is stikstof bij hen helemaal geen issue.

Winkel aan huis aan de Weg van Ongenade

Het water staat de boeren tot aan de lippen zegt hij en daarom is hij solidair. En uit die voedselzekerheidgedachte en omdat de branche het zo moeilijk heeft, heeft zijn vrouw bij hen thuis aan de Weg van Ongenade 24 in Rutten nu ook een winkel opgezet . Daar  kunnen mensen de door hen geteelde producten rechtstreeks van de boer kopen. Maar nu mogen mensen de uien zo meenemen. “Wij gaan even wat drinken, maar mensen kunnen zelf zo een zakje uien meenemen. Zoek ze maar lekker uit.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!