Gezondheidscentrum Lemsterpark stelt aan u voor: acupuncturist Willy de Jongh

LEMMER – In Gezondheidscentrum Lemsterpark kunnen mensen terecht voor zeer uiteenlopende klachten en bij zeer uiteenlopende gezondheidsexperts. Alleen is dat niet altijd bekend. En ook niet dat zij allemaal onder 1 dak werken en het heel gemakkelijk is om even door te verwijzen naar de “buurman” of “buurvrouw “ die weer een ander gezondheidsprobleem helpt op te lossen. In deze rubriek stellen verschillende disciplines binnen het gezondheidscentrum Lemsterpark zich aan u voor. Een specialist van het gezondheidscentrum beantwoordt bovendien wekelijks een vraag die hij of zij vaak in de praktijk gesteld krijgt. Heeft u ook een vraag, stuur hem op naar de redactie van Lemsternijs op info@lemsternijs.nl.

Acupunctuur op veel punten inzetbaar

Willy de Jongh is na zijn uittreding als fysiotherapeut uit de maatschap fysiotherapie eind 2020, in maart 2021 weer begonnen met zijn specialisatie/beroep als acupuncturist. “Ik werk momenteel elke vrijdag in het Gezondheidscentrum Lemsterpark. Ik heb mijn diploma acupunctuur behaald in 1988 aan de Anglo-Dutch College of Acupuncture in Haarlem, een drie jarige opleiding. Ik heb dus al ruim 33 jaar ervaring als acupuncturist. Om de kwaliteit te waarborgen volg ik jaarlijks de bijscholingen. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. De NVA staat garant voor de hoge kwaliteit van de beroepsuitoefening van de acupuncturist, een NVA acupuncturist is HBO opgeleid en beschikt over een gedegen kennis van zowel de Chinese als de Westerse geneeskunde.

Ik beoefen de Klassieke Acupunctuur d.w.z. dat de behandelwijze gebaseerd is op de traditionele Chinese Geneeswijze en de denkwijze die binnen deze geneeswijze gehanteerd wordt. De balans tussen yin en yang bepaalt onze gezondheid en ons welbevinden. Een verstoorde balans geeft klachten totdat er weer een nieuw evenwicht is bereikt. Yin en yang zijn tegengesteld, maar kunnen niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Het evenwicht kan verstoord raken door interne/externe factoren. Als yin en yang langdurig uit balans zijn, kan een ziekte/klachtenbeeld ontstaan.”

Wat doet een acupuncturist?

Het basisprincipe is dat er prikkels gegeven worden die de Qi beïnvloeden waardoor het herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Qi stroomt door het lichaam via de meridianen (energie banen). Elke meridiaan is verbonden met een van onze organen. En elk orgaan is weer verantwoordelijk voor een aantal functies in ons systeem. Dit betreft niet alleen fysiologische orgaan functies maar ook zijn ze betrokken bij mentale en emotionele aspecten van ons functioneren. Als er een obstructie is in een of meerdere meridianen ontstaat er een stagnatie van Qi, dat geeft dan weer een bepaald klachtenbeeld/pijnklachten. Door het prikken en manipuleren van de acupunctuurpunten kunnen we de obstructie opheffen zodat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen waardoor de klachten verminderen of geheel verdwijnen. De energie stroom wordt beïnvloed hierdoor ontstaat er een nieuw evenwicht.

Tijd en diverse vaardigheden

“Als acupuncturist neem ik ruim de tijd voor de intake en behandeling en maak ik gebruik van diverse vaardigheden zoals moxabehandeling, dry-needling, cupping, massage technieken, ademhalingsoefeningen, elektrisch acupunctuur en adviezen in leefstijl. Dit alles is afhankelijk van uw klachtenbeeld. Ik zal niet alleen kijken naar uw pijnklachten, maar kijk ook naar uw gezondheid in het algemeen en maak daarbij gebruik van de tongdiagnose en polsdiagnose. Aan de tongdiagnose kan ik zien hoe de energie van iemand is, het geeft mij een beeld van de basis en de onderliggende toestand van het lichaam. Polsdiagnose geeft mij meer een beeld omtrent de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Tevens beoefen ik ook de Biomedische acupunctuur, in tegenstelling tot de Klassieke Acupunctuur maakt de Biomedische acupunctuur gebruik van moderne wetenschappelijke verklaringsmodellen en inzichten. Deze effecten kunnen dus wetenschappelijk verklaard worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van acupunctuur naalden in combinatie met elektrische stimulatie. De kernwaarde van de Klassieke Acupunctuur zien we ook terug in de Biomedische Acupunctuur namelijk: de holistische benadering van de patiënt en het herstellend vermogen van het lichaam bevorderen.”

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is een geschikte therapie voor vele soorten klachten. Denk hierbij aan hoofdpijnklachten, maagproblemen, hooikoorts, lage rugpijn, schouderpijn, chronische tennisarmklachten, pijnklachten bij artrose, knie/heupklachten, slaapproblemen, klachten bij burn-out, pijnklachten bij reuma/fibromyalgie, diverse vormen van zenuwpijn en aanhoudende vermoeidheid. Heeft u andere klachten/problemen neem dan contact met me op en leg uw klacht voor. Samen kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft meer dan vijftig aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden.

Aanvulling op de reguliere geneeskunde

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Er zijn aandoeningen zoals kanker en chronische ziekten waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt, maar wel de symptomen zoals pijn en vermoeidheid kan verminderen. Na een operatie of ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt tot een beter herstel.

Vraag: Wat kan acupunctuur doen bij hooikoorts?
Antwoord: Als u bij mij komt in de periode waarin u werkelijk klachten hebt dan zal de behandeling er in eerste instantie gericht zijn op de klachten om die te verlichten zoals branderige ogen, kriebel in de neus en keel, vaak niezen, vermoeidheid wanneer de klachten zeer heftig zijn. Beter is het om ruim van te voren voordat de hooikoorts periode begint te starten met acupunctuur, de behandeling zal dan gericht zijn op het afweersysteem van je lichaam zodat de symptomen minder heftig zullen optreden in het hooikoortsseizoen. Acupunctuur is bij hooikoorts juist als preventieve geneeswijze zeer geschikt. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

Vergoeding

Acupunctuur wordt gedekt vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Willy de Jongh is aangesloten bij de NVA (Nederlands Vereniging voor Acupunctuur) Dit betekent dat de zorgverzekeraar de behandeling acupunctuur gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering.

Contact en afspraak maken

Willy de Jongh is bereikbaar via Whatsapp, telefoon, e-mail en via het contactformulier op de website www.acupunctuurdejongh.nl
Tel: 06 830 922 31
Email: info@acupunctuurdejongh.nl
Website: www.acupunctuurdejongh.nl

 

 

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!