Gemeenteraad wil onderzoek naar productie eigen Friese energie

LEMMER – De meerderheid van de gemeenteraad van de gemeente De Friese Marren wil dat de gemeente medewerking verleend aan provinciaal onderzoek naar een heel eigen nieuwe Friese energieorganisatie. En als dat mogelijk is ook mee te werken aan een pilot.

Geen energie meer van grote buitenlandse partijen

Daarmee willen de partijen dat energie niet meer komt van grote (vaak buitenlandse) partijen die er vooral hun aandeelhouders rijk mee maken. In plaats daarvan wordt er met lokale Friese partijen nieuwe energie opgewekt waardoor mensen veel minder hoeven te betalen, maar de organisatie in de provincie ook zelfvoorzienend kan worden.  De nieuwe organisatie Energiek Fryslân waarin heel veel organisaties zijn vertegenwoordigd wil tussen de 15 en 20 energiehubs realiseren in Friesland die daarvoor zorgen. Het streven is daarbij dat er reële tarieven worden gehanteerd, maar ook dat opbrengsten binnen de eigen Friese gemeenschap blijven behouden voor ontwikkelingen die voor de eigen inwoners belangrijk zijn.

Energiecrisis en hoge energieprijzen

Theo van Bruggen van GroenLinks vroeg de andere partijen ook namens het CDA, de PvdA en D66 mee te gaan in de medewerking en mogelijk een proef. De huidige energiecrisis, de energieprijzen die de pan uitrijzen waardoor heel veel inwoners moeite hebben rond te komen en het feit dat ook veel bedrijven het steeds moeilijker hebben omdat de energie zo duur is, noemde hij als redenen om niet langer afhankelijk te zijn van internationale energiebedrijven.

Mogelijk ook waterstof

Hij constateerde verder dat organisaties in Fryslân die direct of indirect betrokken zijn bij de productie van energie uit hernieuwbare bronnen aan hebben gegeven dat ze mogelijkheden zien voor de productie van betaalbare energie met lokale Friese partijen. Daar zou bijvoorbeeld ook waterstof onderdeel van uit kunnen maken. De inzet is daarbij om volledig zelfvoorzienend te worden. Verder noemde hij de kennis op het gebied van energie in Fryslân groot. “Door zoveel mogelijk op eigen kracht vorm en inhoud te geven aan de energietransitie zal deze toenemen, wat goed is voor de werkgelegenheid.” De opbrengsten van de energie zullen bovendien zoveel mogelijk binnen de gemeenschap blijven, zodat er investeringen mee kunnen worden gedaan ter versterking van het verenigingsleven en de  kwaliteit van de leefomgeving.

Voor-en tegenstemmers

De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor. Alleen Kleurrijk Fryske Marren, de Burgerpartij, Forum voor Democratie en de VVD stemden tegen het onderzoek naar zelfvoorzienendheid op het gebied van de energievoorziening. GroenLinks, PvdA, CDA, de ChristenUnie, FNP en de NCPN stemden voor het heft in eigen handen nemen.