Gemeente wil onderzoeken hoe mensen wonen in Tinyhouses zien

LEMMER – In het beleid rond de woningbouw heeft de gemeente De Fryske Marren in april aangegeven dat ze ook mogelijkheden ziet voor tiny houses. Dit zijn kleine huizen die veel minder ruimte in beslag nemen en vaak ook veel minder milieubelastend zijn. Nu de woningmarkt zo overspannen is en vooral veel starters maar niet aan bod komen, hebben zich ook al flink wat mensen gemeld bij de gemeente die wel zouden willen wonen in zo’n klein huisje.

Wat verstaan mensen onder een tiny house?

En de gemeente is graag bereid om mee te denken in oplossingen voor starters, maar voor de tiny houses wil ze eerst in gesprek met mogelijke bewoners. Een beleidsmedewerker van de gemeente:”We willen in gesprek over hoe mensen denken over het wonen in een tiny house. Wat ze eronder verstaan. Want er zijn heel veel verschillende ideeën over hoe dat eruit ziet. De een vindt dat het zelfvoorzienend moet zijn, de ander wil gewoon aangesloten op het riool en het elektriciteitsnet. Weer een ander wil een boomhut. Het spectrum is zo ongelofelijk groot, dat we als eerste stap in gesprek willen met mensen die zo’n tiny house als woonruimte willen.”

Gemeente neemt zelf contact op

De gemeente verkent dus dus als het ware de mogelijke toepasbaarheid, stelt hij. Hoe dit onderzoek eruit gaat ziet, weet hij niet, want dat is niet zijn afdeling. De gemeente bellen of mailen over dit onderwerp heeft op dit moment nog geen zin zegt hij erbij. “We komen zelf met een aankondiging hoe we dat gaan doen en hoe mensen aan zo’n onderzoek mee kunnen werken.”

Hij zegt verder dat de gemeente goed doordrongen is van het feit dat er iets moet gebeuren op de woningmarkt en dat dit ook zeker gebeurt. “Tot 2030 staat de bouw van 1000 woningen in de planning. Dat zijn kleine en grote initiatieven.” In Tramdijk Oost fase 3 zal in ieder geval ruimte zijn voor sociale woningbouw.

Onderzoek naar “huisjesmelkers”

De gemeente is verder ook bezig met het onderzoeken van partijen die huizen opkopen als beleggingsobject. “Dat is namelijk ook een groot probleem binnen onze gemeentegrenzen.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!