DFM – De Japanse duizendknoop is een schadelijke en snelgroeiende woekeraar met hele sterke wortels. Deze wortels kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en bouwwerken. Ze groeien zowel verticaal als horizontaal en komen soms elders weer boven de grond.
Ook in onze gemeente komt deze plant veel voor. Om schade te voorkomen is het belangrijk de plant, waar mogelijk te bestrijden.
Daarbij heeft de gemeente uw hulp nodig.
–
Wat doet de gemeente
“In het openbaar groen proberen we de plant binnen de bebouwde kom zo goed mogelijk te beheersen bij risico’s op schade. Maar om de openbare ruimte gevarieerd en veilig te houden, willen we ook tijdig inspelen op een toename van overlast. Daarom brengen we (nieuwe) groeiplekken in kaart. We hebben nu 76 vindlocaties op de kaart staan.
Mocht u de plant in de openbare ruimte signaleren, dan horen we dat graag.
Naast de Japanse duizendknoop, houden we ook de vindlocaties bij va de reuzenberenklauw, reuzenspringbalsemien en distels (deze laatste is geen exoot)
–
Aanpak schadelijke woekeraar
Heeft u deze plant in uw tuin staan? Dan wordt u vriendelijk verzocht om deze te verwijderen. Uitgraven is het meest effectief. Belangrijk is dat u alle wortels weghaalt.
Is uitgraven te lastig dan kunt u de plant in toom houden door de stengels enkele malen per jaar uit de grond te trekken.
–
De duizendknoop
De plant groeit van april tot november. In april komt de duizendknoop uit de grond met kleine, rode knoppen en blaadjes. De plant groeit snel, binnen een paar weken is ze herkenbaar aan de dikke stengels. De stengels zijn hol, lijken op bamboe en hebben soms rode vlekken. Het blad van de plant wordt zo groot als een hand en krijgt in de zomer een frisgroene kleur.
In augustus/september groeien aan het einde van de stengel witte bloemen. De plant kan tot november doorgroeien.
In de grijze container!
De resten van de Japanse duizendknoop en/of de grond waarin de plant heeft gestaan gooit u in de grijze container. De plant(resten) horen niet thuis in de groene container of op de composthoop.
Zo voorkomt u dat de plant zich opnieuw kan verspreiden.
Meer info op bestrijdingduizendknoop